Στα ρηχά αγωνίζεται η Σοφοκλέους

H προσπάθεια για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και λιγότερη απαξίωση, ώστε να μην φτάσει αυτή στο ενεργό 5% του συστήματος είναι το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους στο φόντο των όσων συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανασαίνει, τρόπος του λέγειν, η Ευρώπη, ξεπροβάλλουν και πάλι κάποιοι αισιόδοξοι στη Σοφοκλέους. Εάν όμως θεωρήσουμε πως με βάση την παραδοσιακή συμπεριφορά των διεθνών αγορών, αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε προς το τέλος της περιόδου ”γενικευμένης εκποίησης”, θα πρέπει σταδιακά να είμαστε σχετικά πιο αισιόδοξοι.

Πανικός, σκάνδαλα, ζόφος, μέχρι και κατηγορίες εναντίον αντιπροέδρων στις ΗΠΑ συνθέτουν το αρνητικό σκηνικό που παραπέμπει στην προ του ’90 περίοδο διόρθωσης της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις μας από τη Σοφοκλέους αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες και συνοψίζονται στην κυρίως μία: ”όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και λιγότερη απαξίωση ώστε να μην φτάσει η απαξίωση στην καρδιά, στο ενεργό 5% δηλαδή του συστήματος”.

Το ενθαρρυντικό σήμερα είναι πως μια πρώτη προσπάθεια απορρόφησης της ούτως ή άλλως περιορισμένης προσφοράς στην Εθνική είναι σε εξέλιξη, κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και σε άλλες τραπεζικές μετοχές και γενικότερα τίτλους του FTSE 20, ενώ η σταθεροποίηση της μετοχής του ΟΠΑΠ στα 8,5 ευρώ μας δίνει και την τιμή εγγραφών, διαδικασία που ολοκληρώνεται αύριο.

Η καλώς εννοούμενη περιφέρεια θα παραμείνει για όσο αντέχει και σήμερα στο προσκήνιο, αν και η επιφύλαξή μας συνίσταται στο ότι, πριν από περίπου μια ώρα ολοκληρώθηκε μερική κατοχύρωση κερδών σε τίτλους που είχαν αντιδράσει το τελευταίο τριήμερο.

Θα φανεί προς το τέλος της συνεδρίασης από την ζήτηση σε συγκεκριμένα ”χαρτιά” της κατηγορίας, εάν και κατά πόσον υπάρχουν ρευστό και δυνατότητα να στηθεί ένα ανάλογης διάρκειας και ρίσκου παιχνίδι στη συνέχεια, δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας – Τρίτης. Οι συγκεκριμένοι ”παίκτες” ευελπιστούν προσβλέποντας σε στήριξη του τραπεζικού δείκτη πέριξ των 3.400 μονάδων και αντίδραση του FTSE 20 από το ”χαμηλό” των 1.080 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v