Ευκαιρία για ”ανάσα” στη Σοφοκλέους

Ύστερα από τις διαστάσεις ”γενικευμένης εκποίησης” των τελευταίων πέντε - έξι εβδομάδων στις διεθνείς αγορές, η άνοδος των τηλεπικοινωνιών ίσως μπορέσει να αποτελέσει τη βραχυπρόθεσμη, έστω, αφορμή που ψάχνει η Σοφοκλέους προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα και να αντιδράσει προς τις 2.170 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα μπορούσαν οι τηλεπικοινωνίες να αναστρέψουν έστω και πρόσκαιρα το κλίμα και την τάση. Οι διαστάσεις ”γενικευμένης εκποίησης” που έχει προσλάβει τις τελευταίες πέντε – έξι εβδομάδες η διογκούμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, καθιστά εφικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Αφορμή, θετική έστω και βραχυπρόθεσμη, ψάχνει η Σοφοκλέους, από την οποία δεν θα πρέπει να έχουμε και ιδιαίτερα παράπονα. Θα μπορούσε κατά συνέπεια εξ’ αρχής να εκμεταλλευτεί την θετική αφορμή – πρόκληση των ευρωπαϊκών αγορών και να μην χρονοτριβήσει όπως την περασμένη Παρασκευή.

Παρεμπιπτόντως, διαπιστώνεται πως σε διεθνές επίπεδο, η βίαια σε εβδομαδιαία βάση πτωτική τάση, διακόπτεται από ακραία κατά κύριο λόγο κερδοσκοπική αντίδραση την Παρασκευή. Αυτά τα επιμέρους στοιχεία ίσως και να δικαιολογούν την αισιοδοξία ορισμένων παικτών στα Παράγωγα, που έσπευσαν χθες να ”γυρίσουν” τα ΣΜΕ τους στις 1.105 μονάδες και να αγοράσουν άνοδο προς τις 1.125 μονάδες για τον FTSE 20.

Θα πρέπει, τεχνικά, να προσέξουμε επίσης, ότι ο FTSE 20 έκλεισε τις 1.106,45 μονάδες, ο δε τραπεζικός στις 3.409,22 μονάδες , με ακρίβεια εκατοστού δηλαδή κοντά στις μακροπρόθεσμες γνώριμές μας στηρίξεις.

Περιμένουμε λοιπόν από την Alpha, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει επιστρέψει πέντε χρόνια.. στο παρελθόν, χάνοντας όλα τα οφέλη από την εξαγορά της Ιονικής, την Εθνική που έχει υποχωρήσει σε επίπεδα φθινοπώρου ’98, να αντιδράσουν, με τη συνδρομή της σταθερής για αρκετό διάστημα τελευταία Eurobank και της Πειραιώς, τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι ικανοποιητικά.

Μετοχές που ”στάθηκαν” χθες, όπως ο ΟΤΕ (15,74 ευρώ), Cosmote (10,06 ευρώ), Panafon (5,08 ευρώ), αλλά και Ιντρακόμ στα 9 ευρώ, αναμένεται να αντιδράσουν σήμερα ανοδικά. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, την ενεργότερη συμμετοχή όσων επενδυτικών σχημάτων προσπάθησαν από την αρχή της εβδομάδας, και σε ικανοποιητικό βαθμό τα κατάφεραν, με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται για τους ΜΚ 40 και SC 80.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας το ενδεχόμενο αντίδρασης της μετοχής της Τεχνικής Ολυμπιακής, η αντίδραση του Χάλυβα, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά η δημόσια προσφορά των Γάλλων, η αντίδραση μετοχών όπως οι Sex Form, Axon, ΓΕΚ, Βιοτέρ από τον κατασκευαστικό κλάδο, για λόγους ευνόητους ΟΠΑΠ, ΚΑΕ και Olympic Catering και γενικότερα μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Μπορεί και πρέπει να αποφύγει τα χειρότερα η Σοφοκλέους, θα ήταν τεχνικά χρήσιμη και απαραίτητη μια ”ανάσα” σήμερα προς τις 2.170 μονάδες με άξιες λόγου συναλλαγές, περισσότερες των 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v