Πιέζουν επικίνδυνα οι τράπεζες το ΧΑΑ

Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες (-5,75% έναντι απωλειών 2,75% του Γενικού Δείκτη) έδωσαν το στίγμα στη Σοφοκλέους την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα την καθοδική διάσπαση του κρίσιμου σημείου των 2.150 μονάδων. Δεν λείπουν βέβαια, και όσοι ποντάρουν σε ένα θερινό ”ραλάκι”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αγορές τραμπολίνο σημείωσαν με τις αναταράξεις τους τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Κάπου στην άκρη του... δικτύου ασφαλείας αγωνίζεται να ισορροπήσει όσο μπορεί και η Σοφοκλέους μας. Στα επίπεδα του ’96 πλέον η Alpha, του ’97 η Εθνική, τα περίπου 250 δισ. δρχ. που είχε πάρει για το 51% της Ιονικής η Εμπορική έχουν εξαερωθεί και έχουμε τη μόνη, κάπως, θετική εκτίμηση που διατυπώνεται από τη Lehman Brothers για την EFG Eurobank.

Το γεγονός ότι ο FTSE 20 δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.100 μονάδες και ο τραπεζικός κλάδος τις 3.300 μονάδες, ”ανοίγει” δύσκολες ατραπούς για την αγορά και ειδικότερα για το βαρύ της κομμάτι, την πάλαι ποτέ ατμομηχανή, τον τραπεζικό κλάδο.

Δυστυχώς, η επόμενη στήριξη του τραπεζικού δείκτη είναι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, που ο γράφων ήταν σίγουρος μέχρι πρότινος ότι θα αποφύγουμε.

Θετικά στοιχεία υπάρχουν; Αναμφίβολα είναι θετική η υπερκάλυψη, ήδη, κατά 3 φορές της εγγραφής του ΟΠΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι της Olympic Catering, οι 5 μνηστήρες των ΚΑΕ, οι έστω 20 - 25 μετοχές εταιριών, που με κύριο όπλο τους τα θετικά τους οικονομικά αποτελέσματα πηγαίνουν κόντρα σε παράλογο πλέον κλίμα γενικευμένες απαξίωσης.

Να μην διαφεύγουν της προσοχής μας ορισμένες τεχνικές μικρολεπτομέρειες, όπως το ψαλίδισμα της διαφοράς κεφαλαιοποιήσεων Εθνικής – Eurobank και η δεινή θέση της Alpha που τη φέρνει όλο και πιο φτηνά στην αγκαλιά του κάθε ενδιαφερόμενου αγοραστή.

Γιατί ένα είναι σίγουρο. Πως η ευτελής σε ορισμένες περιπτώσεις κεφαλαιοποίηση θα αρχίσει να προκαλεί, αν όχι αύριο, σχετικά σύντομα πάντως το ενδιαφέρον κάποιων αγοραστών, αυτών που έχουν ρευστό αυτή την περίοδο.

Κρατάμε δύο χρηματιστηριακές ρήσεις. Η μία η βασικότερη που αναφέρει το χρήμα ως το βασιλιά των αγορών και την άλλη που επισημαίνει ότι ”στα χρηματιστήρια όλα είναι αριθμοί”.

Ακριβοί χτες, φτηνοί σήμερα, ίσως φτηνότεροι αύριο, αλλά και ξανά ακριβοί κάποια στιγμή αργότερα. Αλλωστε κανένα καλοκαίρι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έφυγε χωρίς να δώσει το δικό του μικρό κερδοσκοπικό ραλάκι. Και σε αυτό ποντάρουν οι όπου γης κερδοσκόποι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v