Χαμηλά έτους για Εθνική - Alpha Bank στο ΧΑΑ

Το σενάριο που θέλει τις τράπεζες να πιέζουν την αγορά παίχθηκε και σήμερα στη Σοφοκλέους με μοναδική προσθήκη τον ΟΤΕ (-1,27%) και την Cosmote (-1,19%). Εθνική και Alpha έκλεισαν στα χαμηλά έτους, στα 18,92 ευρώ (-1,25%) η πρώτη, και στα 12,98 ευρώ (-1,82%) η δεύτερη, η οποία έχει καταγράψει απώλειες 14,15% στο τρίμηνο.

Οι τράπεζες (-1,12%) αποτελούν το κατεξοχήν ”βάρος” στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, τάση που δεν μεταβλήθηκε ούτε και σήμερα, με την Alpha (-1,8%, νέο χαμηλό έτους) να υποχωρεί κάτω από τα 13 ευρώ και την Εθνική (-1,2%) σε νέο χαμηλό έτους, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.140 μονάδων, και δη στις 2.137,4, με απώλειες 0,27%.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, αφού αυτό που γίνεται προφανές είναι πως η Περιφέρεια ναι μεν προσπαθεί να αυτονομηθεί, ενδεικτική άλλωστε η βελτίωση της σχέσης προς πτωτικών μετοχών στο 1,1 προς 1, ωστόσο εναύσματα δεν υπάρχουν αφού οι δεικτοβαρείς μετοχές δεν δείχνουν καμία τάση αντίδρασης. Ακόμα και οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις στο Δείκτη, υπέστησαν ως κλάδος σήμερα απώλειες, με τον ΟΤΕ (-1,3%) να βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών.

Βραχυπρόθεσμα, εκφράζουμε ανησυχίες ως προς το ότι ο Δείκτης δεν μπορεί τις τελευταίες ημέρες να αφομοιώσει καμία τάση αντίδρασης, όπως η σημερινή που διέπει τις κεφαλαιαγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα οι 2.100-2.120 μονάδες να φαντάζουν ως το επόμενο βραχυχρόνιο σημείο στήριξης.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 παραμένουν υποτιμημένα έναντι της θεωρητικής τους τιμής, όπως επίσης και το ότι οι τιμές στα futures επί κάποιων μετοχών, όπως αυτής της Panafon, διαπραγματεύονται με discount, κάτι που δείχνει ότι προεξόφληση αντίδρασης δεν υπάρχει, στον αντίποδα η αγορά μάλλον προετοιμάζεται για μια νέα – περιορισμένου εύρους – πλαγιολισθητική κίνηση.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Κορδέλλου, Φοίνιξ, Ιμάκο, Χαλκόρ, Εμπορική Τράπεζα, Info- Quest, Alpha Bank, Fitco, Microland, Aσπίς Πρόνοια.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Κορδέλλου, Ιμάκο, Microland, Info – Quest.

Από πλευράς πακέτων μεταβιβάστηκαν 75.000 μετοχές του ΟΠΑΠ στα 8,46 ευρώ και 50.000 τίτλοι της Coca Cola στα 17 ευρώ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Χάλυψ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v