Έχασαν τα κέρδη του 2013 οι τράπεζες

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο ΧΑ. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει αθροιστικά 39,4%. Δεν βρήκε "αντίβαρο" στα υπόλοιπα blue chips η αγορά. Επιβαρύνεται η τεχνική εικόνα.

Με εντυπωσιακή ευκολία, οι πωλητές έκαναν το τέσσερα στα τέσσερα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 9,91% και τον Τραπεζικό, σε τέσσερις συνεδριάσεις να αθροίζει απώλειες 39,4%. Μάλιστα ο Τραπεζικός δείκτης έχασε για πολλοστή φορά όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους και από την αρχή του χρόνου μετρά απώλειες 6,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο 1/3 έως και 7/3/2013, όταν και σημείωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ότι το σημερινό κλίμα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε και από την επιστροφή των ανησυχιών στις διεθνείς Αγορές, μετά τις δηλώσεις Bernanke, την δημοσίευση των πρακτικών της Fed, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και τον PMI των ΗΠΑ.

Όμως εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν ξεκίνησε να πέφτει σήμερα, όπως συνέβη στις περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές, αλλά η εικόνα αδυναμίας είναι εμφανής σε όλες τις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, με τους υπόλοιπους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους να αδυνατούν να αποτελέσουν το "αντίβαρο" στην επιστροφή της Τραπεζικής ταλαιπωρίας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1048,95 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 1038,39 μονάδες με απώλειες 3,91%.

Σημαντικό ρόλο για το τελικό ακόμα χαμηλότερο κλείσιμο του Δείκτη έπαιξε και ο τίτλος της Coca-Cola HBC AG, ο οποίος πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 20,52 ευρώ (-3,16%) και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 20,20 ευρώ με απώλειες 4,67%.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν συνολικά εννέα τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola HBC AG, MIG, Motor Oil, Frigoglass, Εθνική, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Από τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Eurobank, ενώ δεν "είδαν" το "πράσινο χρώμα", σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μετκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass και Folli Follie Group.

Με αυτά τα δεδομένα, δείχνει μάλλον σαν φυσιολογική εξέλιξη η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας για Γενικό Δείκτη και FTSE25.

Το κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1059 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 1028 - 1024 μονάδες, όπου εκεί θα κριθούν πολλά. Καθοδική καταστρατήγηση των 1028 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις 970 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 356 μονάδων ανεβάζουν στροφές στην πτωτική τάση και αν επιβεβαιωθεί η καθοδική διαφυγή (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων), τίθεται εν αμφιβόλω η διατήρηση, ή μη, του ανοδικού momentum. Αμέσως επόμενη στήριξη στις 325 μονάδες.

Σταθερά υψηλός ο συγκεντρωτισμός, όσον αφορά την κατανομή του τζίρου, καθώς έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑΔ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ απέσπασαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στο "κόκκινο" και κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε χθες το βράδυ το NYSE, ακολούθησαν σήμερα το πρωί οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές και η Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Η χθεσινή ομιλία Bernanke και πολύ περισσότερο η δημοσίευση των πρακτικών της Fed για σταδιακή απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ακόμα και από τον Ιούνιου έφερε τους πρώτους πτωτικούς κραδασμούς στις Αγορές.

Τις σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street, ακολούθησε την σήμερα το πρωί ο Nikkei που έκλεισε με πτώση 7,3%. Ήταν η 11η μεγαλύτερη πτώση από τότε που δημιουργήθηκε ο εν λόγω χρηματιστηριακός δείκτης το 1950 (!)
 
Στην πίεση των Ασιατικών Αγορών συνέβαλε και η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, που συρρικνώθηκε το Μάιο μετά από μήνες επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η HSBC. Η HSBC ανακοίνωσε ότι ο σχετικός δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 49,6 μονάδες, έναντι των 50,4 μονάδων που ήταν η τελική μέτρηση για τον Απρίλιο. Οποιαδήποτε μέτρηση χαμηλότερα του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

"Είναι μια προσωρινή προσαρμογή μετά τα απότομα κέρδη που είδαμε πρόσφατα" δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής Οικονομίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή πτώση "θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους επενδυτές που δεν μπορούσαν να εισέλθουν ως τώρα στην Αγορά". Όπως τόνισε το εντυπωσιακό ράλι που έχει πραγματοποιήσει το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο δεν αποτελεί "φούσκα".

Την ίδια ώρα τις "φούσκες" των Αγορών, σπεύδει να εντοπίσει η UBS. Σύμφωνα με τον οίκο, για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως "φούσκα", θα πρέπει: Να έχει αποτίμηση υψηλότερη εκείνης που δικαιολογούν τα θεμελιώδη στοιχεία της και να είναι ευάλωτη σε μία απότομη διόρθωση. Με βάση αυτά τα κριτήρια, η UBS καταλήγει ότι "φούσκες" παρουσιάζουν οι εξής πέντε επενδυτικές κατηγορίες: Τα λεγόμενα risk free (δηλαδή τα θεωρούμενα ως ασφαλέστερα) Κρατικά ομόλογα: Τα Αμερικανικά, τα Γερμανικά, τα Βρετανικά και τα Ιαπωνικά. Τα εταιρικά ομόλογα και ειδικά στην Ευρώπη. Τα ακίνητα στην Ασία. Τα αναδυόμενα Χρηματιστήρια και ειδικότερα αυτά της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Μεξικού. Οι Τράπεζες της Αυστραλίας.

Εμφανής ο εκνευρισμός και απόλυτα αντικρουόμενες οι νέες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών.

Όσον αφορά στις δηλώσεις Bernanke για σταδιακό - και ανάλογα με την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας - περιορισμό του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, η Goldman Sachs επιμένει ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Fed θα ανακοινώσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Δεν αποκλείει όμως αυτό να συμβεί από τον Σεπτέμβριο αν, μέσα στο Καλοκαίρι, η ανάκαμψη της οικονομίας ξεπεράσει τις προσδοκίες της.

Kατά τη Goldman, οι κινήσεις στην Ιαπωνική Αγορά αποτελούν αποκόμιση κερδών και δεν αλλάζει την επενδυτική στάση της όσον αφορά την πρόβλεψη για άνοδο των μετοχών, αποδυνάμωση του γεν και υψηλότερες αποδόσεις στα Ιαπωνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμα. Για την Κίνα αναφέρει ότι τα στοιχεία του PMI ήταν απογοητευτικά, για την Ευρώπη, όμως, υπερκέρασαν τις προσδοκίες της.

Από την άλλη, τα στοιχεία της Societe Generale δείχνουν ότι τα hedge funds σταμάτησαν να ενισχύουν τις θέσεις τους στο Nikkei από τις 23 Απριλίου. “Παρότι οι καθαρές θέσεις των hedge funds είναι ακόμα σημαντικές, το momentum έχει αρχίσει να εξασθενεί”, σημειώνει ο Γαλλικός επενδυτικός οίκος.

Το σίγουρο είναι ένα: Πως αν αλλάξουν στάση οι Κεντρικές Τράπεζες και σταματήσουν οι "ενέσεις", φθηνού και φρεσκοτυπωμένου χρήματος, ο "χρηματιστηριακός βασιλιάς", για πολλοστή φορά θα αποδειχθεί "πως είναι γυμνός" και όλη αυτή η καταστρατήγηση του συνόλου των θεωρούμενων "επενδυτικών καταφυγίων" θα αποδειχθεί μπούμερανγκ (!)

Υπενθυμίζεται πως οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμεύσει ως "επενδυτικό καταφύγιο" είχε δεχθεί ή αναμενόταν να δεχθεί, κερδοσκοπική επίθεση. Η κοινή λογική έλεγε ότι τα μεγάλα κεφάλαια ωθούνται στην ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και τίποτα δεν προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές και τα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Από εκεί και πέρα, μικρή ανάκαμψη καταγράφεται στους δείκτης ΡΜΙ της Markit για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδο της Ευρωζώνης, αν και οι αναλυτές της εκτιμούν ότι και το δεύτερο τρίμηνο η Γηραιά Ήπειρος παραμένει σε περιοχή ύφεσης. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών, αγγίζοντας το 47,7 το Μάιο από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε, επί έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που απαρτίζει η Κομισιόν βελτιώθηκε στο -21,9 τον Απρίλιο από -22,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -21,8.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 340.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 345.000 νέους ανέργους στην Αμερικανική Αγορά εργασίας.

Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012 κατέγραψε το Μάο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της εταιρείας ερευνών Markit, για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν τον Απρίλιο στο δεύτερο καλύτερο επίπεδο μετά την ύφεση και αυξήθηκαν 2,3% τον Απρίλιο στις 454.000 κατοικίες (στο 12μηνο), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι περίμεναν λιγότερες πωλήσεις, στις 430.000 κατοικίες.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι όροι του εντυπωσιακού reverse split στην περίπτωση της Εθνικής και η επιστροφή των ανησυχιών στα διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνουν να διατηρούν το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α., επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στους υπόλοιπους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην Τραπεζών, επαναφέρει τις χρόνιες παθογένειες της Τραπεζοκεντρικής δομής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Από την άλλη, η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει την σχεδόν απόλυτη απουσία χαρτοφυλακίων που κινούνται με κριτήρια τα θεμελιώδη και τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι λοιπόν η Σοφοκλέους αδυνατεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις στην διεθνή Χρηματιστηριακή Σκακιέρα, σύμφωνα με τις οποίες, ακόμα και διαθέσιμα Κεντρικών Τραπεζών εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν σε μετοχικές αξίες που θα αντικαταστήσουν τα Κρατικά ομόλογα.

Η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του εγχειρήματος των πολλαπλών Τραπεζικών ΑΜΚ και μέχρι τότε σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας - πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με την διατήρηση του "αναχώματος" των 1000 μονάδων να θεωρείται σαν θετική εξέλιξη, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των συνόρων, "δεν έχουμε πλέον την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο βασικό μας σενάριο" υποστηρίζει η Citi σε νέα έκθεση της για την Ελληνική οικονομία. Εξακολουθεί ωστόσο να πιστεύει ότι υπάρχει αρκετά υψηλό ρίσκο να φύγει η Χώρα από το ευρώ κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της αυξημένης οικονομικής αδυναμίας και της ανοδικής πορείας του δείκτη χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη συνολικά, η Citi αναφέρει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2017. Η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων αργότερα το 2013, αλλά εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για την επιστροφή της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Στις 5 κορυφαίες επενδυτές επιλογές παγκοσμίως τοποθετεί πλέον τα warrants των Ελληνικών ομολόγων η Exotix αναβαθμίζοντας την τιμή τους στο 1,39, από το τρέχον 1,03. H σύσταση είναι "Buy". Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα warrants είναι δικαιώματα που έλαβαν οι κάτοχοι Ελληνικών ομόλογων και τα οποία σχετίζονται με την επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων του ΑΕΠ από την Ελλάδα. Παράλληλα η Exotix αναβαθμίζει τη σύσταση για τα Ελληνικά ομόλογα σε "Hold", από "Sell" προηγουμένως, με τιμή – στόχο τα 56, αναφέροντας ότι "οι Αγορές υποβαθμίζουν τα καθοδικά ρίσκα και αυτή είναι η αιτία για την οποία δεν υιοθετούμε σύσταση "Buy" για τα Ελληνικά ομόλογα".

Την ελάφρυνση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους το Καλοκαίρι του 2014 προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα "Καθημερινή", υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο επικεφαλής του Eurogroup καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία για τη xώρα μας και να μην απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16.

Ξεκινώντας από Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και σήμερα ο τίτλος της Εθνικής αποτέλεσε τον "σηματωρό" του Τραπεζικού κλάδου. Ο τίτλος, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, πιεζόμενος και από "αναγκαστικές πωλήσεις", καθώς από αύριο ξεκινά η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Επίσης, αύριο η Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του A΄ τριμήνου 2013, για την Τράπεζα και τον Όμιλο, στις 17:00, ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσει κλήση τηλεδιάσκεψης στις 17:30, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μετρά ο τίτλος της ΔΕΗ, που και σήμερα άλλαξε πολλές φορές πρόσημο. Σε μια κίνηση-έκπληξη η πρεσβεία της Ιαπωνίας ζήτησε επισήμως από το ΥΠΕΚΑ το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης προφανώς για λογαριασμό εταιρειών από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΕΧΑΕ, που πλησιάζει την σημαντική στήριξη των 6,13 ευρώ.

Στα 4 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης
, το α΄ τρίμηνο του 2013 καταγράφοντας πτώση 16,6% εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy" και την τιμή-στόχο των 6,3 ευρώ. Τα έσοδα της ΕΧΑΕ προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 9 εκατ., σημειώνοντας πτώση 13%. Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 27 Μαϊου.

Ένας ο "πράσινος" τίτλος στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα αυτός της Eurobank (+4,78%), που όμως έκλεισε εντυπωσιακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,5240 ευρώ.

Στην "κόκκινη" πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-13,46%), Μέτκα (-9,77%) και Πειραιώς (-8,31%). Η τελευταία και σήμερα επέδειξε εντυπωσιακή ημερήσια μεταβλητότητα αφού κινήθηκε μεταξύ 0,3750 (+7,45%) και 0,3190 ευρώ (-8,6%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Motor Oil, Frigoglass και του 5% για Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Σχετική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) που έφτασε τα 132,9 εκατ. από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ)
Το δικαίωμα της Alpha Bank έκλεισε στα 1,15 ευρώ (-6,5%), διακινώντας 29764392 τεμ.

Χαμηλότερα του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Αττικής, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στον τίτλο της Autohellas, όμως το "bid" των αγοραστών ήταν χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.


----ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να παρουσιάζει εκ νέου καλύτερη συμπεριφορά και να αυξάνει το υπάρχουν premium στο 3,4%. Μετά τις 17.00, έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 2,4%.

Αυξήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μειώθηκαν περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.402 συμβόλαια)

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.061, τιμή εκκαθάρισης 363,75) κινήθηκαν μεταξύ 358,5 και 377 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (303), ΟΤΕ (1.769), MIG (1.645), Μυτιληναίο (436), ΔΕΗ (1.840), ΓΕΚ (455), Eurobank (4.659), Ελλάκτωρα (305), Intralot (379), ΕΧΑΕ (159), Σιδενόρ (736), Βιοχάλκο (153), Ελ. Πετρέλαια (204), Τέρνα Ενεργειακή (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE παρέμεινε στο 44% ενώ ο όγκος συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση, στα 686 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (526 δικαιώματα αγοράς και 160 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρεται σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250), Εθνική (4.880.383 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v