Σοφοκλέους: "Μίνι" καταστροφή με χαμηλό τζίρο

Σε χαμηλό 69 μηνών έκλεισε το XA με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου (-7,8%). Ισχυρότατη πτώση για Εθνική (9,73%), Alpha (8,03%), Πειραιώς (7,12%). Σε χαμηλά 129 μηνών η Eurobank (-6,98%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αν ξεκίνησε το επόμενο καθοδικό κύμα, ασφαλώς για πολλοστή φορά αποδεικνύεται «αδύναμος κρίκος» της αγοράς ο τραπεζικός κλάδος.

Μάλιστα το υψηλό ειδικό βάρος που έχουν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι στο Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανάγκασε τη Σοφοκλέους να καταγράψει απώλειες πολλαπλάσιες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Είναι ενδεικτικό ότι και στο εξωτερικό ο τραπεζικός κλάδος δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες του. Χαρακτηριστικά, η RBS μετά την ανακοίνωση για ζημίες ύψους 8 δισ. στερλινών για το 2008 και απομειώσεις ενεργητικού ως 20 δισ. στερλίνες, οι οποίες θα αφορούν εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 68%, ενώ με απώλειες 15% κινείται η Barclay's, 13% η HSBC και με απώλειες 10% Deutsche και BNP.

Στη φορτική πίεση που έχει να αντιμετωπίσει διεθνώς ο τραπεζικός κλάδος, η Σοφοκλέους βρέθηκε αντιμέτωπη και με τα μαύρα μαντάτα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τα οποία, τόσο το 2009 όσο και το 2010, αναμένεται σημαντικότατη επιβάρυνση των σημαντικότερων μακροοικονομικών δεικτών.

Όμως, η εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» δεν ήρθε μόνο από τις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών αλλά σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και η περίπου απόλυτη ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος οδήγησε πολλές μετοχές σε χαμηλά 52 εβδομάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι με μικτή αξία συναλλαγών που μόλις και με τα βίας ξεπέρασε τα 121 εκατομμύρια και μάλιστα από αυτά τα 9,3 αφορούσαν πακέτα, ο Γενικός Δείκτης, αλλά και ο τραπεζικός επέστρεψαν σε επίπεδα Απριλίου 2003, κινούμενοι σε χαμηλά 69 μηνών.

Μάλιστα, ο ΓΔ από την αρχή του χρόνου και μόλις σε έντεκα συνεδριάσεις καταγράφει απώλειες 7,8%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν στο 13,44%.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -2,34% του 80αρη, και το -3,96% του 40αρη, έναντι του -6,08% του 20αρη.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τη στήριξη των 859 μονάδων και αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 830, 820 και 809 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερο των 809 μονάδων επαναφέρει σενάρια προσέγγισης των 750 μονάδων. Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνα, αλλά και η αδυναμία από ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να αποτελέσουν «αντίπαλο δέος» στην πτώση.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο ο τίτλος της Βιοχάλκο και απλά θετικό πρόσημο η Coca Cola. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα με απώλειες που θα «ικανοποιούσαν» και τα πλέον ακραία γούστα.

Έτσι, με απώλειες 9,73% ο τίτλος της Εθνικής, απώλειες 8,03% για την Alpha Bank και απώλειες 7,06% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 7,12% για την Πειραιώς.

Με απώλειες μεγαλύτερες των 6 ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν ΟΤΕ, MIG, MPB και Eurobank, των 5 ποσοστιαίων μονάδων Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν Τιτάνας, Intralot, ΔΕΗ, Αγροτική, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με μικρότερες απώλειες Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Για τους λάτρεις της στατιστικής και σύμφωνα με στοιχεία της Artion AXEΠΕΥ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν MPB και ΑΤΕ, η Εθνική έκλεισε σε χαμηλά 66 μηνών και η Eurobank σε χαμηλά 129 μηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά τραγική ειρωνεία ξεκίνησε με ανοδική διάθεση φτάνοντας στις 1760,67 μονάδες και προσπαθώντας να ακολουθήσει, έστω και με εμφανή διστακτικότητα, το ανοδικό ξεκίνημα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Όμως, θετικό πρόσημο και αρχικά κέρδη κράτησαν ελάχιστα και από εκεί και πέρα σε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (1659,10) και συγκεκριμένα στις 1660,04 μονάδες με απώλειες 5,14%.

Δεν χρειάζεται σχόλια η τελική εικόνα, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πείσει ότι η πτώση ξεκίνησε σήμερα. Έτσι, 33 ανοδικές μετοχές «αντιπαρατίθενται» με 190 πτωτικές και 34 τίτλοι με απώλειες από 7% ως 14,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v