Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έλιωσαν τα πληκτρολόγια οι πωλητές

Εικόνα γενικής εκποίησης στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων (φωτεινή εξαίρεση ο χρυσός). Ο ΓΔ σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη πτώση του 2008, επέστρεψε σε επίπεδα Νοεμβρίου 2004 με την κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 100 δισ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σοκ και δέος στις αγορές που πλέουν πλέον σε αχαρτογράφητες περιοχές και στην «Ερυθρά θάλασσα» των ανησυχιών. Εικόνα γενικής εκποίησης αφού εκτός από τις μετοχικές αξίες καταρρέουν ναυτιλιακοί ναύλοι και εμπορεύματα, και μόνον ο χρυσός κινείται αντίθετα στο ρεύμα και μάλιστα με άκρως αξιοσημείωτα κέρδη.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα οι αγορές ξεπούλησαν και την ψυχραιμία τους εν μέσω ανησυχιών ότι η χρηματοπιστωτική κρίση επεκτείνεται και στην πραγματική οικονομία και βέβαια μετά από αυτό τα αποτελέσματα που ανακοινώνει αύριο η Alcoa και στις 10 του μηνός η General Electric αποκτούν μείζονα σημασία.

Εντυπωσιακή υποχώρηση και του ευρώ που φαίνεται να τραυματίζεται σημαντικά μετά την εικόνα έλλειψης συνοχής στα κράτη της ευρωζώνης.

Σε ένα τέτοιο διεθνές κλίμα ασφαλώς και η Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τη σημερινή συνεδρίαση να στέλνει την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετά από πολλούς μήνες κάτω από τα 100 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) και τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά 47 μηνών ή αλλιώς σε επίπεδα Νοεμβρίου 2004.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες του χώρου, που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν έστω να απομακρύνουν την αρνητική ψυχολογία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αρχίζουν να εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά στην εκτιμώμενη κερδοφορία των εταιριών διεθνώς.

Την έντονα αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών φαίνεται να ακολουθεί τουλάχιστον στο ξεκίνημά της η Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί κατά την τελευταία τετραετία.

Εικόνα γενικής εκποίησης και στη Σοφοκλέους και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, κάτι που υποδηλώνει για πολλοστή φορά ότι η εικόνα καταστροφής είναι περισσότερο αποτέλεσμα μηδενικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και απόλυτης έλλειψης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων.

Η τελική εικόνα με 12 ανοδικές μετοχές έναντι 245 πτωτικών δείχνει μέρος του προβλήματος, όμως πρέπει να επισημανθεί ότι 58 μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 9% έως 29,77%.

Στην κακή εικόνα της σημερινής συνεδρίασης συνέτειναν και κάποιοι λίγοι traders που θεωρώντας τις 2.650 μονάδες σαν σημείο ισχυρής στήριξης προχώρησαν σε σχετικές τοποθετήσεις όταν στις 13:03 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 2.643,22 μονάδες, ελπίζοντας σε σχετική αντίδραση και intra day αποδόσεις.

Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και προς το τέλος της συνεδρίασης οι όποιοι θαρραλέοι προστέθηκαν στις τάξεις των πωλητών.

Το -6,96% του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και δείχνει κάποιους από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας. Ο εν λόγω δείκτης αν χάσει τις 3.770 μονάδες (έκλεισε στις 3.775) δημιουργεί εντυπωσιακό κενό πτώσης που μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι τις 3.150 μονάδες.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, με απώλειες 8,09% η Τράπεζα Κύπρου, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 7% έκλεισαν Eurobank, MPB, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους απώλειες 6,9% για την Εθνική (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 26,84 ευρώ για να κλείσει τελικά με την βοήθεια των δημοπρασιών στα 27 ευρώ), απώλειες 5,74% για την MIG, 5,39% για την Alpha Bank και 4,29% για την Αγροτική Τράπεζα.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE που ουδείς διεσώθη με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Μυτιληναίο (-10%), ενώ ακολούθησαν ΔΕΗ (-7,53%) και Coca Cola (-7,32%).

Επίσης απώλειες 6,38% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 6,02% για την Motor Oil, 5,57% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 5,49% για τον ΟΤΕ. Μικρότερες απώλειες για Intralot (-4,53%), Βιοχάλκο (-3,6%), Τιτάνας (-2%), ενώ με απλά αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών ή προβληματισμού, ξεκίνησε με gap down, υποχώρησε μέχρι τις 2.634,26 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2.640,78 μονάδες, με απώλειες 5,85%, ενώ ο τζίρος στα 247 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν πακέτα.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους όποιους αγοραστές τραβηγμένους κοντά στο πρώτο limit down να δημιουργούν «ψυχαναγκασμό» πωλήσεων σε όσους έπρεπε να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις ή αποφάσισαν να απέλθουν της αγοράς φοβούμενοι τα χειρότερα.

Τέλος, για τους λάτρεις των στατιστικών, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε ένταση πτώση για το τρέχον έτος, με τις δύο προηγούμενες στις 29/9 (-5,87%) και στις 21/1 (-6,17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v