ΑΠΟΨΕΙΣ

Γραφειοκρατία: Πώς «τρώει» €14 δισ. τον χρόνο!

Γραφειοκρατία: Πώς «τρώει» €14 δισ. τον χρόνο!

Δύο εξωφρενικά παραδείγματα αποκαλύπτουν την κλίμακα της εκτεταμένης γραφειοκρατίας στη χώρα. Ομως το «τέρας» δεν θα ηττηθεί με ανεφάρμοστους νόμους αλλά με πολλές και μικρές νίκες. Γράφει ο Χρήστος Κήττας.

Οι τεχνικές χειραγώγησης και ο ρόλος τους

Όλο και περισσότερο στις κοινωνίες της υπερπληροφόρησης οι τεχνικές της χειραγώγησης, πρωτίστως, παίζουν μεγάλο πολιτικό ρόλο. Κύριο εργαλείο αποτελεί η σύγχυση μεταξύ πληροφόρησης και επικοινωνίας. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Πρίτσαρντ: Το Βερολίνο χάνει σύμμαχο-κλειδί στην Πορτογαλία

Πρίτσαρντ: Το Βερολίνο χάνει σύμμαχο-κλειδί στην Πορτογαλία

Η αλλαγή καθεστώτος στη Λισαβόνα μπορεί να πυροδοτήσει την άνοδο αριστερών δυνάμεων σε όλη τη Νότια Ευρώπη, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Telegraph. Κρίσιμες οι εκλογές στην Ισπανία. Σε τεντωμένο σχοινί η πορτογαλική οικονομία μετά από χρόνια λιτότητας.

Τέσσερα καυτά ερωτήματα για τον Γιάννη Πανούση

Τέσσερα καυτά ερωτήματα για τον Γιάννη Πανούση

Από τις βαρύτατες καταγγελίες του Γιάννη Πανούση προκύπτουν μια σειρά από απορίες. Τόσο για τον τρόπο που δημοσιοποίησε την υπόθεση όσο για τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε από τη θέση του υπουργού.

Η γνωστή φοροσυνταγή και η παγίδα του περιουσιολογίου

Η γνωστή φοροσυνταγή και η παγίδα του περιουσιολογίου

Η πρακτική αδυναμία του κράτους αλλά και των πολιτών να αποτιμήσουν τιμαλφή και έργα τέχνης που θα πρέπει να καταγραφούν στο περιουσιολόγιο. Στην ατζέντα της κυβέρνησης και πάλι φοροεισπρακτικά μέτρα αμφίβολης εισπραξιμότητας. Γράφουν οι Μιχάλης Πόλυγγερ και Χριστίνα Κολίντζα.

Το πρόσωπο του «τέρατος» και η απειλή για την Ελλάδα

Ο ξυλοδαρμός του βουλευτού της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου από υπανθρώπους της Χρυσής Αυγής μού θύμισε τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, που αυτό το οποίο φοβόταν περισσότερο στη ζωή ήταν το... ορνιθομυαλό. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Το τέρας της φοροδιαφυγής και οι «παραμυθένιες» λύσεις...

Γιατί η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν είναι... πανάκεια για τη φοροδιαφυγή. Τα capital controls, η ανάγκη αντικινήτρων στη χρήση μετρητών και η αμηχανία της κυβέρνησης. Πώς θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Το κράτος-«αλήτης» και η νέα διαπλοκή

Ένα βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Γαλλία αποκαλύπτει ότι στον ευρωπαϊκό νότο ο «καπιταλισμός της διαπλοκής» όχι μόνον καλά κρατεί, αλλά προετοιμάζει και το... μέλλον. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Δημιουργική ανάπτυξη ή διαχείριση της μιζέριας;

Το κρίσιμο δίλημμα που τίθεται πλέον είναι εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ή θα διαχειριστεί τη μιζέρια και την υπανάπτυξη. Ένα παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης. Γράφει ο Κ. Αγραπιδάς.

Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριτές

Οι κωλοτούμπες πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που ζητούν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Πώς καλλιεργείται η λογική «μεταρρυθμίσεις για... τους άλλους». Οι φιλελεύθερες κορώνες, η αναζήτηση αντιπάλου και ο κίνδυνος κυριαρχίας του λαϊκισμού.

Τα capital controls και το «δούλεμα» με τη φοροδιαφυγή

Τα ενεργειακά projects και τα... πλωτά σχέδια επί χάρτου

Saxo Bank: Γιατί έρχεται νέα παγκόσμια κρίση

Τα μεγαλύτερα stress tests του Τσίπρα δεν ήρθαν ακόμα

Πότε θα πέσει το τείχος και στην Ελλάδα;

Η ρωσική οικονομία, οι προβλέψεις και το «δίκοπο μαχαίρι»

Τεράστια τα οφέλη από τη συμφωνία TTIP

Ο... γκρίζος τουρισμός μάς «κοστίζει» μισό δισ. τον χρόνο!

Τα εικοσάχρονα μιας... άλλης τράπεζας

Η φοροεπιδρομή και το συνταγματικό ατόπημα!

v