ΧΑ: Οδηγός για αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα

Την επιτυχία των επενδυτών στην επόμενη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου θα εξασφαλίσει κυρίως η επιλογή μετοχών που έδειξαν σημάδια ισχύος τα τελευταία χρόνια. Καλύτερη η τεχνική εικόνα του ΓΔ από τον FT 25. Παραμένουν τα ρίσκα για το ΧΑ. Γράφει ο Π. Στεριώτης.

  • Του Πέτρου Στεριώτη*
ΧΑ: Οδηγός για αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα
Τι δείχνουν τα χαμηλά στους δείκτες και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων για την πορεία της ελληνικής αγοράς το 2016;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το 2016 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ποιο είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 και την πορεία των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα;

FTSE 25

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 διέσπασε δύο φορές, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2015, το πολυετές χαμηλό του 2012, το οποίο έχει συνδεθεί με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση και τον κίνδυνο του Grexit.

Η ανοδική αντίδραση που σημείωσε ο FTSE 25 το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, αλλά και αυτή που ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, απομάκρυναν τον δείκτη από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 168 μονάδων, τα οποία είχαν μετατραπεί προσωρινά σε «αντίσταση».

Η συμπεριφορά του δείκτη δημιουργεί κάποιες ελπίδες για σταδιακή αντιστροφή της μεγάλης πτώσης, όμως χρειάζεται συνέχιση του ανοδικού momentum και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι ο FTSE 25 έχει σημειώσει «μακροχρόνιο πυθμένα» και βρίσκεται σε επίπεδο στο οποίο οι επενδυτές έχουν καλές πιθανότητες χτισίματος κερδοφόρων θέσεων.

Διάγραμμα 1: Εβδομαδιαία κλεισίματα του FTSE 25

Πίνακας: Τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του FTSE 25 και του Γενικού Δείκτη

Συνεδρίαση

Χαμηλό FTSE 25

Χαμηλό ΓΔ

5/6/2012

167,93

471,35

24/8/2015

161,85

562,87

9/12/2015

164,80

557,63

Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ δημιουργεί στους αγοραστές επιπλέον αισιοδοξία, καθώς «αντιστάθηκε στις πιέσεις» και παρά τα προβλήματα που ταλάνισαν την ελληνική κεφαλαιαγορά το 2015 (capital controls, διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, «πραγματική» οικονομία κ.λπ.) παρέμεινε σε «απόσταση ασφαλείας» από το χαμηλό του 2012.

Από αυτή την άποψη, ο ΓΔ εμφανίζει καλύτερη τεχνική εικόνα από τον FTSE 25, κάτι που δίνει και το στίγμα για τις μετοχές και τους κλάδους που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο «κύμα» της μεγάλης ανόδου, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα.

Διάγραμμα 2: Εβδομαδιαία κλεισίματα του Γενικού Δείκτη

Δεκαετή κρατικά ομόλογα

Ας δούμε και την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων τα τελευταία 3 χρόνια, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή επόμενη μεγάλη κίνηση των ελληνικών μετοχών:

- Τα έτη 2012, 2013 και το πρώτο οκτάμηνο του 2014, οι τιμές των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξάνονταν (έπεφταν οι αποδόσεις τους), με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να εμφανίζει ανοδική τάση το αντίστοιχο διάστημα.

- Η αύξηση, όμως, του πολιτικού ρίσκου στη χώρα στα τέλη του 2014 πυροδότησε την πτώση στις τιμές των κρατικών ελληνικών χρεογράφων (αύξηση των αποδόσεων), διαδικασία που κορυφώθηκε τη δύσκολη περίοδο του Ιουλίου 2015 (δημοψήφισμα, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου, κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη κ.λπ.). Στη διάρκεια αυτών των 12 περίπου μηνών, ο FTSE 25 και ο ΓΔ σημείωσαν μεγάλες απώλειες.

- Έκτοτε, από το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2015 και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι σήμερα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει από το επίπεδο του 19,5% στο τρέχον 8,25%, δηλαδή η τιμή του έχει αυξηθεί. Όμως, παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά ελληνικών ομολόγων, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να δέχεται πιέσεις που, όπως είδαμε, έφεραν τον FTSE 25 σε νέα πολυετή χαμηλά και τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά σε αυτά.

Διάγραμμα 3: Αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου (κινούνται αντίθετα με την τιμή)

Προοπτικές

Συμπερασματικά:

1. H «ανθεκτικότητα» του ΓΔ σε σχέση με το χαμηλό του 2012,

2. H αναπήδηση του FTSE 25 μετά τη διπλή διάσπαση του χαμηλού του 2012 και, τέλος,

3. H πτώση της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε επίπεδα 2014, στην περιοχή μεταξύ 7% και 9%,

δημιουργούν στους τεχνικά συναλλασσόμενους επενδυτές συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τα ρίσκα για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν, αλλά οι αγορές -ιδιαίτερα των ομολόγων- προεξοφλούν τις εξελίξεις και «οδηγούν» σε σημαντικό βαθμό και την αγορά μετοχών. Πλέον και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι ελληνικές μετοχές θα σημειώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις, ακολουθώντας υψηλότερα τις τιμές των δεκαετών ομολόγων.

Εκτιμούμε ότι την επιτυχία των επενδυτών στην επόμενη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου θα εξασφαλίσει κυρίως η επιλογή μετοχών που έδειξαν σημάδια ισχύος τα τελευταία χρόνια, ενώ μετοχές που υποαπέδωσαν δεν είναι βέβαιο ότι θα βγουν πρώτες από την τεχνικά «υπερπωλημένη» κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

 

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Ο αρθρογράφος και το euro2day.gr δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

* Ο κ. Στεριώτης κατέχει πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών και τη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών (email: [email protected]).

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v