Πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τον ιδιώτη επενδυτή

Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί σκληρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τονίζει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας. Η κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις.

  • Του Απόστολου Τζιτζικώστα*
Πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τον ιδιώτη επενδυτή

Την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γράφει και πάλι "ιστορία", πετώντας στα... σκουπίδια εκατομμύρια ευρώ που απορρέουν από τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Σε μια εποχή σπανιότητας των πόρων, που το ζητούμενο είναι η ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο, η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν "κακομαθημένος" μαθητής που τον στέλνουν φροντιστήριο, αλλά κόβεται σε κάθε μάθημα.

Εμφορούμενη από τις ατελείωτες ιδεοληψίες της, κρατάει ομπρέλα τη στιγμή που βρέχουν χρήματα, οδηγώντας αφενός στην απώλεια κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ, αφετέρου, στο πάγωμα μεγάλων και σημαντικών έργων.

Χωρίς να εξηγεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να τεκμηριώνει ότι ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των έργων θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες.

Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το πρόσχημα "περί ανάγκης επανεξέτασης των έργων" είναι στην ουσία η ίδια η ανικανότητά της να διαχειριστεί τα χρήματα και προφανώς οι αποδεδειγμένες εμμονές της για "δημόσιο χρήμα".

Χρήματα, όμως, δεν υπάρχουν, όσο και αν προσπαθούν και κοπιάρουν το "παλαιοπασοκικό" μοντέλο ανάπτυξης ενός υπέρβαρου και συγκεντρωτικού κράτους, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και η ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και νέων επενδύσεων είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί.

Για αυτό χρειάζεται άμεσα μια νέα Κοινωνική Συμφωνία -όπως έχω ήδη παρουσιάσει-, με τις υγιείς και υπεύθυνες δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, για ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης της χώρας. Σε αυτό το Σχέδιο, ένας από τους 11 πυλώνες για την Οικονομία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις μέσα από τρεις κυρίως άξονες:

Άξονας Πρώτος

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (IfG, ETEΑΝ) για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ιδιαιτέρως σε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Άξονας Δεύτερος

Υλοποίηση δημοσίων έργων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, με αξιοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, αλλά και με αξιοποίηση των ΣΔΙΤ. Μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα ελέγχουν την υλοποίηση των έργων, την απορρόφηση των πόρων και θα στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Άξονας Τρίτος

Ενεργειακή διασύνδεση της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική θέση της χώρας, για μείωση του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία. Κάτι που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και μειώνοντας τη γραφειοκρατία -έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και διαδικασιών- "για να φτιάξουμε δουλειές", όπως λέει ο κόσμος.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Χρειάζεται όμως να τροχίσουμε τις παλιές αντιλήψεις, τις ξεπερασμένες παθογένειες, που κρατούν την Ελλάδα εγκλωβισμένη. Από την επόμενη κιόλας μέρα, μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία που θα βάλει μπροστά τα καλύτερα μυαλά της και θα συνθέσει μια νέα συλλογικότητα, για να εργαστεί μεθοδικά και σκληρά για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας.

 

*Υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v