Ο καφετζής, η αστρολόγος και η... ιερόδουλος

Γιατί η δημοσιοποίηση ανώνυμων φοροφυγάδων από το ΣΔΟΕ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αποτυχημένη μέθοδος φορολογικού εκφοβισμού. Οι ανακοινώσεις που εξάπτουν τη φαντασία και τα προσωπικά δεδομένα. Γράφει ο Κων. Μαρκάζος.

  • Του Κων/νου Μαρκάζου*
Ο καφετζής, η αστρολόγος και η... ιερόδουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ στις 10/12/2015, ανάμεσα στους φοροδιαφεύγοντες συμπολίτες μας βρίσκονται αρκετοί γιατροί (που εκτός από τον Ιπποκράτη έδωσαν όρκο κρυφά και στον Μαμωνά) και δικηγόροι (που καταλαμβάνονται από ένα περίεργο αίσθημα δικαίου, όταν έρχεται η στιγμή υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης).

Όμως αυτή τη φορά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που εξάπτουν τη φαντασία μας, όπως κάποιοι σκηνοθέτες που σταματάνε την κάμερα ένα δωμάτιο πριν τη σκηνή του εγκλήματος και μας αφήνουν με την αγωνία για τι ακριβώς συνέβη.

Περήφανα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παρακάτω αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεράστιας φοροδιαφυγής, ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε:

- Επιχειρηματίας με εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με συνολικό ύψος αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης 3.645.906,03 €.

- Αστρολόγος από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων απέκρυψε εισοδήματα ύψους 295.948,39 €.

- Ιερόδουλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 183.923,88 € χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις».

Αυθόρμητα βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Ο καφετζής εκτός από τον παραδοσιακό καφέ πρέπει να σέρβιρε και κάτι πιο επικερδές, για να βγάλει 3,6 εκατ. ευρώ.

2. Στην αστρολόγο πρέπει να επιβληθεί πρόσθετο πρόστιμο γιατί δεν είχε προβλέψει ότι θα την πιάσει το ΣΔΟΕ.

3. Η ιερόδουλος δεν πρέπει να φορολογηθεί γιατί μπορεί να αποδείξει (και με ονόματα αν χρειαστεί), ότι κανένας πελάτης της δεν ήθελε απόδειξη και όλοι πλήρωναν μόνο με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η κωμωδία αυτών των ανακοινώσεων του ΣΔΟΕ. Αν θέλουν να μας πουν ότι η (όποια) κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά και συλλαμβάνει φοροδιαφεύγοντες, δεν μας πείθουν τέτοια πειστήρια.

Μερικοί απλοί και ενημερωμένοι πίνακες με τα έσοδα και τα έξοδα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών μάς είναι αρκετοί.

Προφανώς οι ανώνυμες ανακοινώσεις διαπόμπευσης θα ήθελαν να είχαν και ονόματα (εντάξει, εκτός από τους φίλους και συγγενείς μας), αλλά σκοντάφτουν σε κάτι ενοχλητικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεδομένα. Και πλήρης διαπόμπευση χωρίς δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει. Όμως και οι χειρότεροι εγκληματίες έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Εκτός αν θέλουμε να γυρίσουμε σε εποχές, όπου κάποια κράτη ή άρχοντες είχαν φοροεισπράκτορες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κάποιες μεθόδους που δεν ήταν και τόσο ευχάριστες (για να το θέσω κομψά).

Και είναι υποκριτικό το κράτος και κάποια μέσα ενημέρωσης να κρύβουν όσους κατηγορούνται (προστατεύοντας υποτίθεται προσωπικά δεδομένα που τους είναι όμως γνωστά) και να ενισχύουν την παραπληροφόρηση και τις φήμες που διακινούνται ανεξέλεγκτα στη ζούγκλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημοσιοποίηση ανώνυμων φοροφυγάδων είναι μία αποτυχημένη μέθοδος φορολογικού εκφοβισμού. Εκτός αν θέλουμε να το διασκεδάζουμε λιγάκι και θα έλεγα ότι -τουλάχιστον αυτό- οι Έλληνες το χαίρονται ακόμα και σε καταθλιπτικούς καιρούς κρίσης. Αντιγράφω ένα tweet: "Εγώ ότι θα έπιαναν αστρολόγο για φοροδιαφυγή το είχα προβλέψει. Αυτός δεν το είχε προβλέψει. Κι αυτό το είχα προβλέψει".

 

* Ο κ. Κων/νος Μαρκάζος είναι οικονομολόγος.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v