Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall με τα βλέμματα στα επιτόκια

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed κράτησαν για μία ακόμη ημέρα στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων, ενώ τα αποτελέσματα της National Semiconductor δεν ικανοποίησαν με τον τεχνολογικό κλάδο να παρασύρεται χαμηλότερα. Κέρδη στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed κράτησαν για μία ακόμη ημέρα στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων, ενώ τα αποτελέσματα της National Semiconductor δεν ικανοποίησαν με τον τεχνολογικό κλάδο να παρασύρεται χαμηλότερα. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed στη Ν. Υόρκη Timothy Geithner, οι αγορές αμερικανικών ομολόγων από διεθνείς επενδυτές κρατούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλά, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία που ανακοινώνονται την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών μηνών.

Αρνητικά ήταν και τα macro που ανακοινώθηκαν. Το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 5,3% και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για ηπιότερη ενίσχυση στα 66,5 δισ. δολ. από 65,7 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, νέα άνοδο σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν υποχώρηση.

Στις διεθνείς αγορές, θετική ήταν η αντίδραση στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει σταδιακά τα κεφάλαια που διαχέει στο τραπεζικό σύστημα, καθώς αντιμετωπίστηκε ως σημάδι ανάκαμψης της χώρας και όχι ως οιωνός επικείμενης αύξησης επιτοκίων, χάρη και στις ”πυροσβεστικές” δηλώσεις του διοικητή της.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η τιμή του αργού ενισχύθηκε 0,75% στα 60,47 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αναθέρμανση της έντασης στην Νιγηρία, και εν μέσω ανησυχιών για την επάρκεια και καταλληλότητα των Αμερικανικών διυλιστηρίων ενόψει της ”στροφής” των αποθεμάτων από heating oil σε gasoline τους επόμενους μήνες.

Απώλειες για τον τίτλο της National Semiconductor, παρά την άνοδο της κερδοφορίας γ’ τριμήνου στα 130,1 εκατ. δολ. ή 37 σεντς ανά μετοχή από τα 77,4 εκατ. δολ. ή 21 σεντς ανά μετοχή ένα έτος πριν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22% στα 547,7 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της General Motors με αφορμή δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία, σε συνεργασία με την Delphi, βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το συνδικάτο των εργαζομένων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας αποκόμισε κέρδη 2,96% στα 9,4 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,02% στα 10,66 δολάρια. Άνοδος 0,69% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,2 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.972,28 μονάδες με απώλειες 0,30%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,78%, στις 2.249,72 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,49%, στις 1.272,23 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 5.855,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,04% στις 5.732,22 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,77% στις 5.007,84 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v