Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα λόγω GM, TI και επιτοκίων

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, καθώς η άνοδος της GM στήριξε τον Dow που έκλεισε τελικά σε θετικό έδαφος, ενώ η αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Texas Instruments οδήγησε χαμηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο. Στο επίκεντρο παρέμειναν οι ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια. Πτώση στην Ευρώπη, απώλειες σε Μόσχα, Κωνσταντινούπολη.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, καθώς η άνοδος της GM στήριξε τον Dow που έκλεισε τελικά σε θετικό έδαφος, ενώ η αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Texas Instruments οδήγησε χαμηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο. Στο επίκεντρο παρέμειναν οι ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια. Πτώση στην Ευρώπη, απώλειες σε Μόσχα, Κωνσταντινούπολη.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο δ’ τρίμηνο 2005 σημείωσε υποχώρηση 0,5% έναντι προηγούμενης μέτρησης στο -0,6%. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,1% στο εν λόγω διάστημα.

Εν τω μεταξύ, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε κατά 3,3% στο δ’ τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5%. Ως εκ τούτου, στο έτος η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 2,9%.

Παράλληλα, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, αλλά και τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed προβληματίζουν τους επενδυτές για τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς η άνοδος έως τα επίπεδα του 5% είναι ήδη αποτιμημένη στην αγορά ομολόγων και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων έως το 5,5%.

Σε επίπεδο κλάδων, εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών και ενέργειας, κατασκευής κατοικιών, χρηματιστηριακές, εξόρυξης χρυσού, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής υποχώρησαν, ενώ στον αντίποδα κέρδη αποκόμισαν οι τράπεζες.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Texas Instruments μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας για τις πωλήσεις τριμήνου.

Απώλειες για τον τίτλο της Qwest Communications μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Citigroup από hold σε sell. H Citigroup έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις από τη συγχώνευση των των AT&T και BellSouth έναντι 67 δισ. δολ. που ανακοινώθηκε εχθές. Σε αρνητικό έδαφος και οι τίτλοι των AT&T και BellSouth.

Kέρδη για τη μετοχή της General Motors μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα ”παγώσει” το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 36.000 υπαλλήλων της προκειμένου να περιορίσει τα κόστη.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες 4,74% στα 9,25 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,64% στα 10,85 δολάρια. Πτώση 3,44% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,94 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.980,69 μονάδες με κέρδη +0,20%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,77%, στις 2.268,38 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,19%, στις 1.275,88 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 5.857,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,26% στις 5.739,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.992,21 μονάδες με πτώση 0,37%.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες παρουσίασαν οι αγορές της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης. Ο RTS Index του χρηματιστηρίου της Μόσχας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.396 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση 5,7%. Στην Κωνσταντινούπολη ο ISE National 100 κατέγραψε πτώση 4,58%, διαμορφούμενος στις 43.889 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v