Το τέλος του carry trade και οι επιπτώσεις του

Πλησιάζει το τέλος για ορισμένα από τα μεγαλύτερα σε κλίμακα carry trades στον πλανήτη, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ, αλλά θα ωφελήσει το ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

του Steve Johnson

Πλησιάζει το τέλος για ορισμένα από τα μεγαλύτερα σε κλίμακα carry trades στον πλανήτη, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ, αλλά θα ωφελήσει το ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Μια εβδομάδα μετά το δραματικό ξεπούλημα στην ισλανδική κορόνα, που προκάλεσε κλυδωνισμούς στις αναδυόμενες αγορές και τα υπόλοιπα νομίσματα υψηλής απόδοσης, η BNP θεωρεί ότι πλησιάζει το τέλος των carry trade στις αγορές συναλλάγματος.

O δείκτης FX Strategy Carry Indicator της τράπεζας γύρισε σε αρνητική ένδειξη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2002, εκτός από μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή του δείκτη τον Ιανουάριο του 2005, υποδηλώνοντας ότι ο πακτωλός κεφαλαίων που οδηγήθηκε σε carry trades αναμένεται να σημειώσει ισχυρή επιβράδυνση. ”Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του παγκόσμιου carry trade. Το 2007, εκτιμούμε ότι θα είναι πλέον ασύμφορο”, αναφέρει ο Hans Redeker, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της τράπεζας.

Η BNP Paribas εκτιμά ότι η άνοδος των επιτοκίων (και οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των επιτοκίων) σε χώρες χρηματοδότησης του carry trade, όπως η Ιαπωνία, η Σουηδία και η ευρωζώνη έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση του μέσου κόστους χρηματοδότησης στο 3%. Από την άλλη, η συρρίκνωση των διαφορών επιτοκίων στις διεθνείς αγορές σημαίνει ότι η μέση απόδοση είναι μόλις 2,96%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής θα μπορούσε, θεωρητικά, να κερδίσει περισσότερα βάζοντας τα χρήματά του σε τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων παρά δίνοντάς τα σε ένα hedge fund για να επενδυθούν σε ένα τυπικό carry trade.

H BNP Paribas εκτιμά ότι εντός του 2007 οι συνθήκες για τα carry trades θα γίνουν ακόμη δυσκολότερες. Ορισμένα carry trades θα είναι ακόμη ελκυστικά, αλλά ο κ. Redeker εξηγεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο επιλεκτικοί. Ο ίδιος θεωρεί ότι το ασιατικό carry trade που χρηματοδοτείται από την Ιαπωνία θα παραμείνει ισχυρό, όπως και οι εισροές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, προβλέπει εκροές κεφαλαίων από τα νομίσματα της Ωκεανίας, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να υποχωρεί ήδη κατά 10,5% σε σχέση με το υψηλό του 2005 και το δολάριο Αυστραλίας να διαμορφώνεται 6,3% χαμηλότερα.

Ο Ian Stannard, αναλυτής συναλλαγματικών αγορών της BNP Paribas, ο οποίος εκπονεί το δείκτη, θεωρεί ότι το ευρώ θα σταματήσει να αποτελεί νόμισμα χρηματοδότησης και θα καταστεί νόμισμα υψηλής απόδοσης έως τα μέσα του έτους, καθώς ενισχύονται τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v