Η Wall Street και το μοντέλο της κατσαρίδας

Θυμάστε το ”Roach Model”, την ευφυή συσκευή που, όπως ισχυριζόταν η εταιρία που τη διέθετε στην αγορά, προσείλκυε τις κατσαρίδες να μπουν μέσα, αλλά μετά δεν μπορούσαν να βγουν ποτέ; Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εισάχθηκαν στη Wall Street αλλά διαπιστώνουν ότι η αποχώρηση από την αμερικανική αγορά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

του Paul Betts

Θυμάστε το ”Roach Model”, την ευφυή συσκευή που, όπως ισχυριζόταν η εταιρία που τη διέθετε στην αγορά, προσείλκυε τις κατσαρίδες να μπουν μέσα, αλλά μετά δεν μπορούσαν να βγουν ποτέ;

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ (και προσπαθούν εναγωνίως να γλιτώσουν από τα μεγάλα κόστη της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της νομοθεσίας Sarbanes - Oxley) αισθάνονται με ανάλογο τρόπο παγιδευμένες στη Wall Street.

Έχουν απευθυνθεί στη Securities and Exchange Commission, ζητώντας από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή να τους διευκολύνει να αποχωρήσουν από τη Wall Street.

Στην τρέχουσα φάση, ακόμη και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα της χρηματιστηριακής εισαγωγής στις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα, ιδίως από τη στιγμή που κάποιες ευρωπαϊκές αγορές παράσχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το πρόβλημα έγκειται σε έναν παλιό νόμο που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από την επίβλεψη των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, εάν έχουν περισσότερους από 300 μετόχους, οι οποίοι κατοικούν στις ΗΠΑ.

Η εξαγορά αυτών των μετοχών μπορεί να αποβεί πανάκριβη και πολύπλοκη. Την ίδια στιγμή, η SEC επιμένει ότι οφείλει να προστατεύσει τους Αμερικανούς μετόχους.

Οι Αμερικανοί προτείνουν κάποιες αλλαγές για να διευκολύνουν τη διαδικασία. Κάθε εταιρία θα μπορεί να αποχωρήσει εάν οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν μερίδιο 5% ή λιγότερο στις μετοχές της. Για τις μεγάλες εταιρίες, θα επιτραπεί η διαδικασία εάν Αμερικανοί επενδυτές ελέγχουν ποσοστό 10% ή μικρότερο.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αρκούν, επισημαίνοντας ότι οι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ ελέγχουν μεγάλα μερίδια ευρωπαϊκών μετοχών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v