Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και μετά τα αδύναμα στοιχεία για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Texas Instruments. Πτώση στην Ευρώπη, απώλειες σε Μόσχα και Κωνσταντινούπολη.

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και μετά τα αδύναμα στοιχεία για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Texas Instruments. Πτώση στην Ευρώπη, απώλειες στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων σημείωσε υποχώρηση 0,5% έναντι προηγούμενης μέτρησης στο -0,6%. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,1% στο εν λόγω διάστημα.

Εν τω μεταξύ, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος ενισχύθηκε κατά 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5%. Ως εκ τούτου, στο έτος η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 2,9%.

Παράλληλα, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, αλλά και τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed προβληματίζουν τους επενδυτές για τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς η άνοδος έως τα επίπεδα του 5% είναι ήδη αποτιμημένη στην αγορά ομολόγων και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων έως το 5,5%.

Σε επίπεδο κλάδων, εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών και ενέργειας, κατασκευής κατοικιών, χρηματιστηριακές, εξόρυξης χρυσού, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ στον αντίποδα κέρδη αποκομίζουν οι τράπεζες.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Texas Instruments μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας για τις πωλήσεις τριμήνου.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Qwest Communications μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Citigroup από hold σε sell. H Citigroup έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις από τη συγχώνευση των των AT&T και BellSouth έναντι 67 δισ. δολ. που ανακοινώθηκε εχθές. Υποχώρηση εμφανίζουν και οι τίτλοι των AT&T και BellSouth.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.959 μονάδες με οριακή μεταβολή +0,01%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,87%, στις 2.266 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,33%, στις 1.274 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 5.857,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,26% στις 5.739,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.992,21 μονάδες με πτώση 0,37%.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες παρουσίασαν οι αγορές της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης. Ο RTS Index του χρηματιστηρίου της Μόσχας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.396 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση 5,7%. Στην Κωνσταντινούπολη ο ISE National 100 κατέγραψε πτώση 4,58%, διαμορφούμενος στις 43.889 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v