Κλυδωνισμοί σε αγορές συναλλάγματος λόγω επιτοκίων

Τα νομίσματα υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν νέες πιέσεις την Τετάρτη, με την ισλανδική κορόνα να υφίσταται και πάλι τις υψηλότερες απώλειες. Όμως οι ισοτιμίες των περισσότερων αναδυόμενων αγορών σημείωσαν απώλειες άνω του 1%, λόγω κλεισίματος κερδοσκοπικών θέσεων ”carry trade” υπό το φόβο των αυξήσεων επιτοκίων.

του Steve Johnson

Τα νομίσματα υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν νέες πιέσεις την Τετάρτη, με την ισλανδική κορόνα να υφίσταται και πάλι τις υψηλότερες απώλειες.

Από την ισλανδική κορόνα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες οι κλυδωνισμοί στις αναδυόμενες αγορές, όταν υποχώρησε κατά 9% σε μία ημέρα, μετά την υποβάθμιση του χρέους της Ισλανδίας από τη Fitch Ratings.

O κλάδος ανέκαμψε, αλλά πολλοί προειδοποιούν ότι η χθεσινή επανάληψη της κίνησης στις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών αποτελεί σαφές σημάδι. ”Πρόκειται για επανάληψη των όσων συνέβησαν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά αυτή τη φορά δείχνει πιο καταστροφικό”, τονίζει ο Tony Norfield, αναλυτής ισοτιμιών της ABN Amro.

Ο Mark Austin, επικεφαλής του τμήματος ισοτιμιακής στρατηγικής στην HSBC, προσθέτει: ”Πρόκειται για πιο διευρυμένο και μεγαλύτερο σε κλίμακα ξεπούλημα, σε σχέση με αυτό που παρατηρήσαμε πριν από δύο εβδομάδες”.

Η τάση που παρατηρείται πιστώνεται κατά μεγάλο μέρος στους carry traders -οι οποίοι δανείζονται σε νομίσματα χαμηλής αποδοτικότητας για να τοποθετηθούν σε αποδόσεις υψηλής απόδοσης- και στις ρευστοποιήσεις θέσεων λόγω προβληματισμού για άνοδο του κόστους χρηματοδότησης και ενδεχομένως μείωση της προσφερόμενης ρευστότητας, καθώς η νομισματική πολιτική συσφίγγεται στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκήρυξε τη λήξη της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τον αντιπληθωρισμό. Επίσης, μια ισχυρή έκθεση μισθολογικών στοιχείων, σήμερα, Πέμπτη, θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά επιτόκια, στο 4,5% στην παρούσα φάση, θα ενισχυθούν πλέον του 5%.

Για μια ακόμη φορά, η Ισλανδία δέχτηκε τα ισχυρότερα πυρά στο ξεπούλημα, με τις τιμές στις μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, καθώς η Merrill Lynch προειδοποίησε ότι ενισχύονται οι πιστωτικές πιέσεις. Η κορόνα υποχώρησε κατά 3,8%, σε χαμηλό 14 μηνών των 69,57 κορόνων στο δολάριο.

Ωστόσο, το ξεπούλημα διαχύθηκε στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές, με το πολωνικό ζλότι να υποχωρεί κατά 1,4%, στα 3,9012 ζλότι στο ευρώ, το ουγγρικό φορίντ υποχώρησε κατά 1,5% σε χαμηλό διετίας, η τσέχικη κορόνα υποχωρεί κατά 1% και η κορόνα της Σλοβακίας σημειώνει απώλειες 0,9%.

Στο δολάριο, το βραζιλιάνικο ρεάλ απώλεσε 1,3% και η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 1,4% σε χαμηλό τριμήνου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v