Πού οφείλεται το ξεπούλημα στα ομόλογα των ΗΠΑ;

Η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δέχεται πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,805% την Τρίτη, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2004, προτού υποχωρήσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, πού οφείλεται το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων;

του Philip Coggan

Η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δέχεται πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,805% την Τρίτη, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2004, προτού υποχωρήσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων -όταν οι αποδόσεις στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης είναι υψηλότερες από τα μακροπρόθεσμα ”χαρτιά”- έχει εξαφανιστεί.

Υπάρχει μια σωρεία ενδεχόμενων αιτιωδών παραγόντων για το ξεπούλημα. Ένας θα μπορούσε να είναι η αντίληψη ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται. Μετά από ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο το 2005, η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται στο 5%-6%. O William Poole, πρόεδρος της Federal Reserve του St. Louis, τόνισε τη Δευτέρα ότι η οικονομία της χώρας ”έχει momentum”, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Όμως αυτή η άποψη δεν ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτω από το βάρος της επιβραδυνόμενης στεγαστικής αγοράς. Όμως δεν ευθυγραμμίζεται ούτε με την τάση συρρίκνωσης των προβλέψεων για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μια ακόμη πιθανότητα είναι ότι οι αγορές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, είτε επειδή οι αυξήσεις τιμών στα εμπορεύματα θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές, είτε επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Όμως εάν ο πληθωρισμός είναι το πρόβλημα, αυτό δεν εξηγεί γιατί το ξεπούλημα της Δευτέρας συνοδεύτηκε από πτώση της τιμής του χρυσού, μιας παραδοσιακής μεθόδου hedging στον πληθωρισμό.

Ούτε το ”carry trade” μπορεί να δώσει μια πιθανή εξήγηση. Οι κερδοσκόποι δανείζονται σε γεν για να τοποθετηθούν σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Συνήθως, ”μαζεύουν” τις θέσεις τους όταν το γεν ενισχύεται, αλλά η ισοτιμία του υποχώρησε τη Δευτέρα.

Ίσως η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι οι αμερικανικές αγορές ομολόγων οδηγούνται από αυτές της Ιαπωνίας. Ο Joachim Fels της Morgan Stanley επισημαίνει ότι το ξεπούλημα οφείλεται ”σε μεταβολή των προσδοκιών για τις νομισματικές πολιτικές σε Ευρώπη και Ιαπωνία” και όχι σε αλλαγή των προσδοκιών για τις κινήσεις της Fed.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v