Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση λόγω πετρελαίου και FOMC

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ενώ στις πιέσεις συνέβαλε και η ανοδική κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”. Μικτά πρόσημα στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων, ενώ στις πιέσεις συνέβαλε και η ανοδική κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”. Μικτά πρόσημα στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, τα μέλη της FOMC αν και εκτίμησαν ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του, εξέφρασαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό, που βρίσκεται ”κάπως υψηλότερα” από το επιθυμητό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες περαιτέρω κινήσεις σύσφιγξης.

”Η περίοδος των αποτελεσμάτων τελειώνει, η αγορά στρέφει ξανά την προσοχή της στις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων και αυτό είναι ένας από τους καταλύτες της σημερινής πτώσης”, σχολίασε ο Barry Hyman, αναλυτής της Ehrenkrantz King Nussbaum.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ανοδο κατά 1,1% εμφάνισε ο βασικός οικονομικός δείκτης των ΗΠΑ (leading indicator) τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αναλυτές σημείωναν ότι τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, αντιδρώντας στις ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη Νιγηρία, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής παραγωγής της Shell στην αφρικανική χώρα.

Σε επίπεδο κλάδων, πιέσεις δέχθηκαν εταιρίες ημιαγωγών, δικτύων και αεροπορικές, ενώ στον αντίποδα ενισχύθηκαν εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών και ενέργειας.

Απώλειες για τον τίτλο της Wal–Mart Stores καθώς η ανακοίνωση για αύξηση της κερδοφορίας κατά 13% στο δ’ τρίμηνο επισκιάστηκε από την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη της τάξης των 2,95 δολ. ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,98 δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Federated Department Stores μετά την μέτρια αύξηση των τριμηνιαίων πωλήσεων ιδίων καταστημάτων, παρά την ισχυρή άνοδο των εσόδων.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Home Depot, καθώς τα αποτελέσματά της ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο, με αύξηση κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 1,04% στα 9,75 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 0,81%, στα 11,18 δολάρια. Κέρδη 2,14% στα 30,98 δολάρια για το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.069,06 μονάδες με απώλειες 0,42%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,87%, στις 2.262,49 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,33%, στις 1.283,03 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,09% στις 5.857,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,12% στις 5.801,04 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.991,93 μονάδες με κέρδη 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v