H Fed προβληματίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων

Η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστεί τα αμερικανικά επιτόκια ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, έχει προκαλέσει επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, όπως διαπιστώνει η επισκόπηση της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων το Φεβρουάριο.

του Tony Tassell

Η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστεί τα αμερικανικά επιτόκια ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, έχει προκαλέσει επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, όπως διαπιστώνει η επισκόπηση της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων το Φεβρουάριο.

Το επενδυτικό κλίμα εκτινάχθηκε σε υψηλά δύο ετών τον Ιανουάριο, όμως η Merrill επισημαίνει ότι οι επενδυτές εμφανίζονται πολύ προσεκτικότεροι στις επιλογές τους.

Ο David Bowers, επικεφαλής διεθνούς επενδυτικής στρατηγικής της Merrill, επισημαίνει ότι παρατηρείται μια ”σημαντική αλλαγή τόνου” σε σχέση με το ”σύνθημα επίθεσης” στην έκθεση του Ιανουαρίου. Οι διαχειριστές επενδύουν περισσότερα κεφάλαια σε ομόλογα, μειώνουν τους επενδυτικούς τους ορίζοντες και σε γενικές γραμμές εμφανίζονται διστακτικότεροι στην ανάληψη ρίσκου.

Ειδικότερα, το ποσοστό των ρευστών διαθεσίμων έχει ενισχυθεί από 3,1% τον Ιανουάριο σε 4,1% το Φεβρουάριο. Στην επισκόπηση της Merrill ανταποκρίθηκαν 221 διαχειριστές με κεφάλαια ύψους 629 δισ. δολ.

Ο κ. Bowers επισημαίνει ότι ένας λόγος γι’ αυτή την αλλαγή είναι η μεταβολή στις προσδοκίες των διαχειριστών για τα αμερικανικά επιτόκια. Στις αρχές Ιανουαρίου υπήρχε η αντίληψη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ”έχει σχεδόν ολοκληρώσει” τον κύκλο σύσφιγξης των επιτοκίων, με προβλέψεις για μόλις μια ακόμη αύξηση επιτοκίων στο 4,5%. Πλέον οι αγορές αποτιμούν δύο ακόμη αυξήσεις, στο 5%.

Η μετάβαση από τον Alan Greenspan στον Ben Benranke έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές. ”Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η νέα προεδρία της Fed. Μπορούμε να συμπεράνουμε όμως ότι θα είναι διαφορετική”, εξηγεί ο κ. Bowers, επισημαίνοντας ότι όλες οι προηγούμενες αλλαγές ηγεσίας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα είχαν προκαλέσει περιόδους αβεβαιότητας.

Παρά τον προσεκτικό τόνο που διαγράφεται στην επισκόπηση, οι διαχειριστές έχουν ενισχύσει την έκθεσή τους στις μετοχές. Όπως αναφέρει ο κ. Bowers, το 60% των διαχειριστών έχουν θέση overweight στις μετοχές έναντι αντίστοιχου ποσοστού 58% τον Ιανουάριο.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v