Παγκόσμιο ράλι των κρατικών ομολόγων

Τα κρατικά ομόλογα ανά την υφήλιο σημείωσαν εντυπωσιακό ράλι εντός της προηγούμενης εβδομάδας, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, ισχυρές πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς και μια έντονη ροή μακροοικονομικών δεδομένων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Πού οφείλεται η ισχύς των κρατικών ομολόγων;

της Joann Chung στο Λονδίνο

Τα κρατικά ομόλογα ανά την υφήλιο έδειξαν εντυπωσιακές αντιστάσεις εντός της προηγούμενης εβδομάδας, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, ισχυρές πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς και μια έντονη ροή μακροοικονομικών δεδομένων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

”Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είχαμε μια τρελή εβδομάδα από πλευράς ειδήσεων”, αναφέρει ο David Brown, κορυφαίος οικονομολόγος της Bear Sterns. Όμως, όπως επισημαίνει, οι αγορές ομολόγων εμφάνισαν αξιοσημείωτη σταθερότητα. ”Είναι σαν να γεννά η αβεβαιότητα, χαμηλή ρευστότητα”, σχολίασε.

Ένα από τα πλέον αναμενόμενα γεγονότα της εβδομάδας ήταν η πρώτη κατάθεση στο Κογκρέσο του Ben Bernanke, του νέου προέδρου της Federal Reserve. Ο κ. Bernanke επεσήμανε ότι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες. Υποδήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσες αυξήσεις επιτοκίων επίκεινται.

Ωστόσο, το κλίμα αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων στην Αγγλία εμφανίζεται αβέβαιο, όπως επισημαίνει ο Don Smith, αναλυτής της αγοράς ομολόγων για την ICAP. ”Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οδεύουμε για μείωση επιτοκίων σε κάποια φάση, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα”.

Τα ισχνά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιοποιήθηκαν εντός της εβδομάδας τροφοδότησαν ελπίδες για μείωση επιτοκίων. Ωστόσο, μετά την πρόβλεψη στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο του 2% για τα επόμενα δυο χρόνια, το κλίμα άλλαξε. Έως το τέλος της εβδομάδας, τα αδύναμα στοιχεία λιανικών πωλήσεων είχαν προκαλέσει και πάλι ελπίδες για μείωση επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, η πολυαναμενόμενη πώληση των βρετανικών 50ετών κρατικών ομολόγων -η τελευταία για την τρέχουσα οικονομική χρήση- ολοκληρώθηκε και υπερκαλύφθηκε. Η ζήτηση στη δημοπρασία κάλυψε την έκδοση ύψους 2,5 δισ. στερλινών κατά 1,5 φορά έναντι μέσου όρου 1,95 φορές υπερκάλυψης στην πώληση του ίδιου ομολόγου το Δεκέμβριο. Ωστόσο, το ομόλογο πουλήθηκε με απόδοση μόλις 3,82% έναντι 4,03% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι μέρος της χαμηλότερης ζήτησης οφείλεται στην ισχυρή πτώση των αποδόσεων κατά τους τελευταίους μήνες -που οφείλεται στην εκτίναξη της ζήτησης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία- σε συνδυασμό με προσδοκίες για ενίσχυση της προσφοράς σε τίτλους μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.

Η ευρωζώνη προσέφερε ομόλογα αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Ωστόσο, τα ομόλογα της ευρωζώνης, της Αγγλία και των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι αγορές έλαβαν ώθηση από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Tony Crescenzi, αναλυτή αγοράς ομολόγων της Miller Tabak. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ισχυρό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τετάρτου τριμήνου.

”Αυτό προκάλεσε ισχυρό ράλι στα ιαπωνικά ομόλογα, το οποίο διαχύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο”, εξηγεί ο κ. Crescenzi.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v