Lex: Federal Reserve

Σε σχέση με τις εκθέσεις του επιφανή προκατόχου του, η πρώτη έκθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο είχε εντυπωσιακά μικρές επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές. Δεν αποτελεί έκπληξη. Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει ο νέος πρόεδρος της Fed να καθιερώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις αγορές που είχε ο κ. Greenspan. Όμως, οι αγορές έχουν την τάση να δοκιμάζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, συχνά, νωρίς στη θητεία τους.

Σε σχέση με τις εκθέσεις του επιφανή προκατόχου του, η πρώτη έκθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο είχε εντυπωσιακά μικρές επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές. Δεν αποτελεί έκπληξη. Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει ο νέος πρόεδρος της Fed να καθιερώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις αγορές που είχε ο κ. Greenspan.

Στο μεταξύ, είναι σίγουρα έξυπνη τακτική να αποφεύγει τις εκπλήξεις και να σκιαγραφεί μια θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία. Φυσικά, η ισχυρή ανάπτυξη ίσως να απαιτούσε και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. Σίγουρα θα τον βοηθήσει μια σταδιακή και ήπια αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων του προς την ανάπτυξη. Μια τέτοια μεταβολή θα βελτιώσει και τη δυνατότητα ελιγμών του εάν απαιτηθούν μειώσεις επιτοκίων.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι εάν θα έχει την ευκαιρία να ελιχθεί. Οι προβλέψεις του κ. Bernanke είναι ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες των αγορών. Όμως οι εκτιμήσεις τόσο του κ. Bernanke όσο και των αγορών δείχνουν να εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ελπίδας.

Η αγορά ακινήτων ήδη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, με τις τιμές των νέων κατοικιών να διαγράφουν πτωτική πορεία. Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά νοικοκυριά παραμένουν εξαρτημένα από την περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων των επενδύσεών τους, όπως παρατηρεί και ο ίδιος ο κ. Bernanke.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και οι αυξήσεις του μη μισθολογικού κόστους δείχνουν να περιορίζουν τα περιθώρια για μισθολογικές αυξήσεις. Σε συνδυασμό με την αύξηση της ενεργειακής επιβάρυνσης και του μεγαλύτερου κόστους των υποθηκών, δύσκολα οι αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα με τον ίδιο ρυθμό για πολύ ακόμη.

Εν τω μεταξύ, η άρνηση του κ. Bernanke στην ερώτηση εάν η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων είναι σινιάλο για επικείμενα προβλήματα για την αμερικανική οικονομία, έχει σημασία από πλευράς τακτικής. Ωστόσο, θα ήταν ανόητο για τους επενδυτές να εφησυχάσουν. Άλλωστε, οι αγορές έχουν την τάση να δοκιμάζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, συχνά, νωρίς στη θητεία τους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v