Lex: Εκθέσεις αναλυτών

Είναι καλύτερα να υπάρχουν μεροληπτικές εκθέσεις αναλυτών ή να μην υπάρχουν καθόλου εκθέσεις; Αυτό το δίλημμα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές των εταιριών που εμπλέκονται σε προσφορές εξαγοράς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτικές τράπεζες που συμβουλεύουν τους πρωταγωνιστές δεν μπορούν να δημοσιοποιούν ταυτόχρονα εκθέσεις γι’ αυτούς.

Είναι καλύτερα να υπάρχουν μεροληπτικές εκθέσεις αναλυτών ή να μην υπάρχουν καθόλου εκθέσεις; Αυτό το δίλημμα αντιμετωπίζουν οι επενδυτές των εταιριών που εμπλέκονται σε προσφορές εξαγοράς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτικές τράπεζες που συμβουλεύουν τους πρωταγωνιστές δεν μπορούν να δημοσιοποιούν ταυτόχρονα εκθέσεις για αυτούς.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, υπάρχει ο Κώδικας Εξαγορών. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως μετά τις υπερβολές της ”φούσκας” των dotcoms. Ωστόσο, υπάρχει κόστος, καθώς ενδέχεται να σταματήσουν οι εκθέσεις για εταιρίες που εμπλέκονται σε μακροχρόνιες προσφορές. Από τους 12 αναλυτές που καλύπτουν το London Stock Exchange, οι έξι έχουν παραμείνει σιωπηλοί εδώ και ένα χρόνο, λόγω δραστηριότητας στην ενδεχόμενη εξαγορά του βρετανικού χρηματιστηρίου.

Επιπροσθέτως, οι ίδιες οι εταιρίες μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά των εκθέσεων, μέσω πρόσληψης πολλών τραπεζών. 14 τράπεζες συμβουλεύουν στην παρούσα φάση τη Mittal Steel, την Arcerlor και τη ThyssenKrupp. Δεδομένου ότι καμία λογική εταιρία δεν χρειάζεται τόσες συμβουλευτικές υπηρεσίες, είναι εύκολο να είναι κανείς κυνικός για τα κίνητρά τους. Τουλάχιστον μία από τις τράπεζες που προσέλαβε η Arcelor είχε αρχικά εκφραστεί έντονα θετικά υπέρ της εξαγοράς από τη Mittal και τώρα προσλήφθηκε για να βοηθήσει στην αποσόβησή της.

Ποια είναι η λύση; Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές δεν ενοχλούνται τόσο όσο νομίζουν οι νομοθέτες και θα προτιμούσαν να συνεχίζουν να δημοσιεύονται εκθέσεις, έστω και με το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων. Θεωρούν τους εαυτούς τους ”ενήλικες” που μπορούν να ξεχωρίζουν τις μεροληπτικές εκθέσεις.

Σε τελική ανάλυση, το δίλημμα αντανακλά ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων σε τράπεζες που προσφέρουν ολόκληρη την γκάμα των επενδυτικών υπηρεσιών. Οι επενδυτές που αισθάνονται ”πεινασμένοι” για εκθέσεις αναλυτών μπορούν να τις αγοράσουν κάπου αλλού, κάτι που άλλωστε συμβαίνει ήδη.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v