Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση εν μέσω μικτών μηνυμάτων

Αρνητικό ”κλείσιμο” στη Wall Street καθώς οι απογοητευτικές προβλέψεις της Target Corp. παρέσυραν χαμηλότερα μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου, ενώ μικτά ήταν τα μηνύματα αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Πιέσεις σε Λονδίνο και Παρίσι, κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Αρνητικό ”κλείσιμο” στη Wall Street καθώς οι απογοητευτικές προβλέψεις της Target Corp. παρέσυραν χαμηλότερα μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου, ενώ μικτά ήταν τα μηνύματα αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Πιέσεις σε Λονδίνο και Παρίσι, κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,7% τον Οκτώβριο λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για μηδενική μεταβολή.

Αντίθετα, οριακή κάμψη κατά 0,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς για μείωση κατά 0,7% να μην επαληθεύονται. Τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση 0,2%.

Παράλληλα, εκτίναξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο δείχνει ο δείκτης μεταποίησης Empire, ο οποίος διαμορφώνεται στο 22,8 έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση στο 15,5 από 12,1 τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του ο Ben Bernanke, ο οικονομολόγος που θα αντικαταστήσει τον Άλαν Γκρίνσπαν στο ”τιμόνι” της Fed, δήλωσε ότι είναι υπέρ του καθορισμού ενός συγκεκριμένου στόχου για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα διατηρήσει την πολιτική Γκρίνσπαν που στοχεύει στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Target Corp. μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις πωλήσεων που ανακοίνωσε, γεγονός που επηρέασε αρνητικά μετοχές και άλλων εταιριών λιανικής όπως η Staples και η Best Buy, ενώ αντιστάθμισε την ισχυρή κερδοφορία που παρουσίασε η Home Depot.

Σε επίπεδο κλάδων, πέραν του λιανεμπορίου, πιέσεις δέχθηκαν μετοχές αεροπορικών εταιριών, πληροφορικής και χρηματιστηριακές, ενώ στον αντίποδα μικρά κέρδη αποκόμισαν εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών και κοινής ωφελείας.

Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Pfizer μετά την ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση του φαρμάκου Lipitor δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά όσο αναμενόταν, ενώ αρνητική εικόνα εμφάνισε και η μετοχή της Merck.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της McDonald’s, μετά την είδηση ότι απέρριψε μία ακόμη πρόταση ενός από τους βασικούς μετόχους της για πώληση της πλειοψηφίας των εστιατορίων της.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Johnson & Johnson μετά την ανακοίνωση για μείωση του τιμήματος για την εξαγορά της Guidant κατά 3 δισ. δολ. περίπου.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Amazon μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poors ότι θα συμπεριλάβει τη μετοχή στον δείκτη βαρόμετρο της αγοράς, S&P 500, αντικαθιστώντας την AT&T, από την Παρασκευή.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,89%, στα 7,93 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,03%, στα 10,58 δολάρια. Πτώση 3,92% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 26,01 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.686,44 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,10%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,65%, στις 2.186,74 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,38%, στις 1.229,01 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,56% στις 5.439,60 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,36% στις 5.110,61 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.543,15 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v