Πανίσχυρη η εταιρική κερδοφορία στις ΗΠΑ

Η περίοδος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου έχει σχεδόν παρέλθει στις ΗΠΑ. Η Thomson First Call αναφέρει ότι, με το 90% των εταιριών να έχει ανακοινώσει τα μεγέθη της, φαίνεται πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί περί το 16%.

του Philip Coggan

Η περίοδος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου έχει σχεδόν παρέλθει στις ΗΠΑ. Η Thomson First Call αναφέρει ότι, με το 90% των εταιριών να έχει ανακοινώσει τα μεγέθη της, φαίνεται πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί περί το 16%.

Το μέγεθος έχει λάβει ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο, που επωφελήθηκε από τις ισχυρές πετρελαϊκές τιμές στο εν λόγω διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και χωρίς την ενέργεια, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται στο 11%.

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι αναλυτές περιμένουν κάποια ισχυρή επιβράδυνση. Σύμφωνα με την Bank of America Securities, τα κέρδη τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών επιχειρήσεων αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 11% και εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2006 διαμορφώνονται στο 13%.

Ωστόσο, υπάρχει μια ένδειξη αρνητικής τάσης από τις προβλέψεις των ίδιων των εταιριών για τις μελλοντικές τους προοπτικές. Σύμφωνα με τον Tobias Levkovich της Citigroup, στο 35% εξ αυτών οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 30% στο δεύτερο τρίμηνο και 25% στο πρώτο.

Όμως ο Levkovich επισημαίνει ότι ”κατά τη γνώμη μας, η εταιρική κερδοφορία είναι ακόμη ιδιαίτερα ισχυρή, παρά τις αναφορές στο αντίθετο. Για τα επόμενα τρία τρίμηνα, οι εκτιμήσεις των οίκων της Wall Street κάνουν λόγο για συνέχιση της διψήφιας ανάπτυξης τουλάχιστον στους μισούς κλάδους της αγοράς”.

Ο David Kostin, o αναλυτής της Goldman Sachs, τονίζει ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος κλαδικός διαχωρισμός στα αποτελέσματα. ”Οι εταιρίες που πουλάνε σε άλλες εταιρίες ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα και προχώρησαν σε ικανοποιητικές προβλέψεις, με τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μετακυλίσουν τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα περιθώρια κερδοφορίας τους”.

Ο Kostin περιμένει διατήρηση της ισχύος του βιομηχανικού κλάδου για ολόκληρο το 2006. Πρώτον, πιστεύει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες θα ενισχυθούν δραματικά χάρη στις ισχυρές ταμειακές ροές. Δεύτερον, τονίζει ότι τα αποθέματα ρευστοποιήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο και θα πρέπει να ενισχυθούν εκ νέου.

Ωστόσο, οι καταναλωτικοί κλάδοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως εκτιμά ο Kostin, λόγω της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, της επιβράδυνσης στη στεγαστική αγορά, των υψηλών ενεργειακών τιμών και των πληθωριστικών ανησυχιών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v