Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις εν μέσω μικτών μηνυμάτων

Πιέσεις εκδηλώνονται στη Wall Street καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα μικτά μηνύματα που λαμβάνουν τόσο αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας όσο και από το μέτωπο των επιχειρήσεων. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Πιέσεις εκδηλώνονται στη Wall Street καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα μικτά μηνύματα που λαμβάνουν τόσο αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας όσο και από το μέτωπο των επιχειρήσεων. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,7% τον Οκτώβριο λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για μηδενική μεταβολή.

Εν τω μεταξύ, οριακή κάμψη κατά 0,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς για μείωση κατά 0,7% να μην επαληθεύονται. Τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση 0,2%.

Παράλληλα, εκτίναξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο δείχνει ο δείκτης μεταποίησης Empire, ο οποίος διαμορφώνεται στο 22,8 έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση στο 15,5 από 12,1 τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτές επισήμαναν ότι θα χρειαστεί μία είδηση – καταλύτης προκειμένου η αγορά να βγει από το εύρος διακύμανσης εντός του οποίου κινείται.

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του ο Ben Bernanke, ο οικονομολόγος που θα αντικαταστήσει τον Άλαν Γκρίνσπαν στο ”τιμόνι” της Fed, δήλωσε ότι είναι υπέρ του καθορισμού ενός συγκεκριμένου στόχου για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα διατηρήσει την πολιτική Γκρίνσπαν που στοχεύει στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Στο εταιρικό μέτωπο, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Target Corp. μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις πωλήσεων που ανακοίνωσε, γεγονός που αντισταθμίζει την ισχυρή κερδοφορία που παρουσίασε η Home Depot.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Pfizer μετά την ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση του φαρμάκου Lipitor δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά όσο αναμενόταν, ενώ αρνητική εικόνα εμφανίζει και η μετοχή της Merck.

Στον αντίποδα, ενισχύεται η μετοχή της Johnson & Johnson μετά την ανακοίνωση για μείωση του τιμήματος για την εξαγορά της Guidant κατά 3 δισ. δολ. περίπου.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Amazon μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poors ότι θα συμπεριλάβει τη μετοχή στον δείκτη βαρόμετρο της αγοράς, S&P 500, αντικαθιστώντας την AT&T, από την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.678 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,18%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,67%, στις 2.186 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,41%, στις 1.228 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,56% στις 5.439,60 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,36% στις 5.110,61 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.543,15 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v