Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη λόγω πετρελαίου, Fed και 3μήνων

Κέρδη άνω του 1% αποκόμισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η JP Morgan Chase και η Motorola αντιστάθμισαν τις αρχικές πιέσεις, ενώ η αγορά διεύρυνε τα κέρδη της μετά τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου της Fed. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Κέρδη άνω του 1% αποκόμισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η JP Morgan Chase και η Motorola αντιστάθμισαν τις αρχικές πιέσεις, ενώ η αγορά διεύρυνε τα κέρδη της μετά τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου της Fed. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” κινήθηκαν πτωτικά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση των στρατηγικών αμερικανικών αποθεμάτων την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου. Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα και τα αποθέματα φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Μπεζ Βίβλο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα.

Ωστόσο επισημάνθηκε ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές οδήγησαν σε αύξηση του κόστους στα οικοδομικά υλικά, στη ναυτιλία και σε κάποιες περιοχές οι αυξήσεις ”πέρασαν” στις τιμές λιανικών προϊόντων.

Θετικής υποδοχής έτυχαν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές στο μέτωπο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Fed στο Κλήβελαντ Sandra Pianalto, ο αντίκτυπος των υψηλών ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι απίθανο να είναι κάτι περισσότερο από προσωρινός. Όπως εκτίμησε, στο επόμενο έτος θα υπάρξει σταδιακή επέκταση της οικονομίας και τα νούμερα του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν.

Ο αξιωματούχος της Fed, Donald Kohn δήλωσε ότι η οικονομία δεν θα ωφελούνταν από το ”πάγωμα” των αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ αντίθετα η συνέχιση τους θα διατηρήσει τον πληθωρισμό ελεγχόμενο.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της JP Morgan Chase, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια ή 71 σεντς ανά μετοχή και τα λειτουργικά έσοδα στα 75 σεντς ανά μετοχή έναντι 1,42 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκε ο τίτλος της Yahoo, η οποία εμφάνισε σταθερή κερδοφορία και αυξανόμενα έσοδα χάρη στις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Motorola, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Θετική η εικόνα της Bank of America, η οποία ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο αύξηση κερδών κατά 10% στα 4,13 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Υπό πίεση παρέμειναν καθ’ όλη τη συνεδρίαση οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών με την Intel να δίνει τον αρνητικό τόνο. Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη τριμήνου, αλλά προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις στο ερχόμενο τρίμηνο πιθανόν να μην ανταποκριθούν στις προβλέψεις.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Honeywell International καθώς τα έσοδα της εταιρίας διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 7,65 δολάρια υποχωρώντας κατά 1,16%, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση κατά 1,47%, στα 10,04 δολάρια. Απώλειες 1,79% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,93 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.414,13 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,25%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 1,71%, στις 2.091,24 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.195,76 μονάδες με κέρδη 1,50%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,83% στις 5.167,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 2,05% στις 4.845,98 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.375,09 μονάδες με απώλειες 1,93%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v