Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall μετά τα στοιχεία για τον PPI

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street καθώς η εκτίναξη του δείκτη τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων, επισκιάζοντας την υποχώρηση του πετρελαίου και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως οι IBM και United Technlogies. Πτώση στην Ευρώπη.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street καθώς η εκτίναξη του δείκτη τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων, επισκιάζοντας την υποχώρηση του πετρελαίου και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως οι IBM και United Technlogies. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αναπάντεχα ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τιμές παραγωγού το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, κάτι που όπως αναφέρουν οι αναλυτές, διασφαλίζει τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Η ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού ανήλθε σε 1,9% το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση κατά 1,2%, λόγω της μεγάλης αύξησης των πετρελαϊκών τιμών στο διάστημα αυτό. Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6,9% σε ετήσια βάση, έναντι 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη, καθώς ο νέος τυφώνας ”Βίλμα” που απειλεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση και να αποφεύγει τον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Texas Instruments μετά την υποβάθμιση από τη Goldman Sachs σε underperform, με τον ξένο οίκο να προβλέπει αύξηση του ανταγωνισμού από την Qualcomm.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Novellus Systems, μετά τις προβλέψεις της εταιρίας που έκαναν λόγο για κέρδη τέταρτου τριμήνου στα 15-17 σεντς ανά μετοχή έναντι των 24 σεντς που αναμένουν οι αναλυτές.

Υποχώρησαν οι μετοχές των General Motors και Ford Motor μετά τη σύσταση της Merrill Lynch για πώληση των εν λόγω μετοχών.

Με πτώση ”έκλεισε” τελικά η μετοχή της United Technologies, παρά την αύξηση κερδών που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο και την θετική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους.

Κέρδη σημείωσε ο τίτλος της IBM μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου του τεχνολογικού κολοσσού, που, αν και διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της 3M καθώς η εταιρία εμφάνισε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,10 δολαρίων έναντι των 1,08 δολ. που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Johnson & Johnson η κερδοφορία της οποίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της ήταν ελαφρώς κατώτερες των αναμενόμενων από την αγορά.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 7,74 δολάρια υποχωρώντας κατά 0,90%, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση κατά 0,97%, στα 10,18 δολάρια. Απώλειες 0,56% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,44 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.285,26 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,61%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,69%, στις 2.056,00 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,00%, στις 1.178,14 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,43% στις 5.263,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 4.947,18 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.461,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v