Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στη Wall λόγω macro

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street καθώς η εκτίναξη στο δείκτη τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο και η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων αντισταθμίζουν την υποχώρηση του πετρελαίου και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η IBM, η 3Μ και η Johnson & Johnson.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street καθώς η εκτίναξη στο δείκτη τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο και η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων αντισταθμίζουν την υποχώρηση του πετρελαίου και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η IBM, η 3Μ και η Johnson & Johnson.

Ειδικότερα, αναπάντεχα ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τιμές παραγωγού το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, κάτι που όπως αναφέρουν οι αναλυτές, διασφαλίζει τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Η ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού ανήλθε σε 1,9% το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση κατά 1,2%, λόγω της μεγάλης αύξησης των πετρελαϊκών τιμών στο διάστημα αυτό. Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6,9% σε ετήσια βάση, έναντι 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις εμφανίζει το πετρέλαιο, καθώς ο νέος τυφώνας ”Βίλμα” που απειλεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση και να αποφεύγει τον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Σε επίπεδο κλάδων, πιέσεις δέχονται μετοχές εταιριών πετρελαίου, ημιαγωγών, λιανεμπορίου, πληροφορικής και κατασκευής κατοικιών. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζει ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών που ευνοείται από την πτώση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Texas Instruments μετά την υποβάθμιση από τη Goldman Sachs σε underperform, με τον ξένο οίκο να προβλέπει αύξηση του ανταγωνισμού από την Qualcomm.

Υποχωρεί η μετοχή της Novellus Systems, μετά τις προβλέψεις της εταιρίας που έκαναν λόγο για κέρδη τέταρτου τριμήνου στα 15-17 σεντς ανά μετοχή έναντι των 24 σεντς που αναμένουν οι αναλυτές.

Απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι των General Motors και Ford Motor μετά τη σύσταση της Merrill Lynch για πώληση των εν λόγω μετοχών.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της IBM μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου του τεχνολογικού κολοσσού, που, αν και διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ενισχύεται ο τίτλος της 3M καθώς η εταιρία εμφάνισε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,10 δολαρίων έναντι των 1,08 δολ. που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

Κέρδη αποκομίζει η Johnson & Johnson η κερδοφορία της οποίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της ήταν ελαφρώς κατώτερες των αναμενόμενων από την αγορά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.304 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,42%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,52%, στις 2.059 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,73%, στις 1.181 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,43% στις 5.263,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 4.947,18 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.461,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v