Merrill Lynch: Τι πιστεύουν τώρα οι fund managers

Οι διαχειριστές κεφαλαίων απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τον επενδυτικό κίνδυνο και γίνονται περισσότερο νευρικοί, όπως δείχνει η τελευταία επισκόπηση της Merrill Lynch στον κλάδο. Όπως επισημαίνει, εντείνονται η τάση διακράτησης ρευστών διαθεσίμων, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις και η διάθεση προσοχής.

του Christopher Brown-Humes

Οι διαχειριστές κεφαλαίων απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τον επενδυτικό κίνδυνο και γίνονται περισσότερο νευρικοί, προφανώς λόγω των αυξανόμενων αμερικανικών επιτοκίων και των πρόσφατων κλυδωνισμών στις αγορές.

Η διακράτηση ρευστών διαθεσίμων, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις και η προσοχή εντείνονται, σύμφωνα με τη μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch στον κλάδο των παγκόσμιων επενδύσεων.

Το Τείχος της Ανησυχίας (Wall of Worry), ένας σύνθετος δείκτης στην επισκόπηση που καταμετρά τις μεταβολές στη διάθεση ανάληψης ρίσκου και τα επίπεδα των ρευστών, διαμορφώνεται σε υψηλά τριετίας.

Ο David Bowers, αναλυτής διεθνών αγορών της Merrill, δήλωσε: ”Παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στην αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Οι διαχειριστές διαθεσίμων έχουν αρχίσει να μαζεύονται για ένα πιο άστατο 2006”.

Απέδωσε την αυξημένη νευρικότητα σε μειωμένη ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια.

Ο αναλυτής επεσήμανε ότι το 75% των διαχειριστών κεφαλαίων περιμένει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως φαίνεται και από το δείκτη Vix του Chicago Board Option Exchange, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα. Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές μειώνουν το χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών τους και αυξάνουν τα επίπεδα των ρευστών διαθεσίμων.

Η έρευνα έδειξε αυξημένα επίπεδα αποστροφής προς τις αμερικανικές μετοχές, σε αντίθεση με τον έντονο ενθουσιασμό για ιαπωνικούς τίτλους, παρά την άνοδο των τελευταίων μηνών στην ασιατική χώρα. Οι αμερικανικές μετοχές είναι λιγότερο δημοφιλείς σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στην τελευταία εξαετία, με το 63% των ανταποκριθέντων να δηλώνουν θέσεις ”underweight” και μόλις 11% ”overweight”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Bowers, ”οι επενδυτές είναι πιο αρνητικοί για τις ΗΠΑ ακόμα και σε σχέση με το καλοκαίρι του 2002, στο αποκορύφωμα του σκανδάλου των Enron και WorldCom”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v