Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτιώνεται το κλίμα στη Wall

Σε θετικό έδαφος ”πέρασε” η Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η JP Morgan και η Motorola αντισταθμίζουν τις πληθωριστικές ανησυχίες για τις ισχνές προβλέψεις κερδοφορίας της Intel. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος ”πέρασε” η Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η JP Morgan και η Motorola αντισταθμίζουν τις πληθωριστικές ανησυχίες για τις ισχνές προβλέψεις κερδοφορίας της Intel. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στη Ν. Υόρκη υποχωρεί κατά 2,07% στα 61,15 δολάρια ανά βαρέλι μετά τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση των στρατηγικών αμερικανικών αποθεμάτων την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα και τα αποθέματα φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια.

Στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών συμβάλλουν και οι θετικές δηλώσεις στελεχών της Fed για τον πληθωρισμό και την προοπτική των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Fed στο Κλήβελαντ Sandra Pianalto, ο αντίκτυπος των υψηλών ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι απίθανο να είναι κάτι περισσότερο από προσωρινός. Παράλληλα εκτίμησε ότι στο επόμενο έτος θα υπάρξει σταδιακή επέκταση της οικονομίας και τα νούμερα του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed, Donald Kohn δήλωσε ότι η οικονομία δεν θα ωφελούνταν από το ”πάγωμα” των αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ αντίθετα η συνέχιση τους θα διατηρήσει τον πληθωρισμό ελεγχόμενο.

”Τα στοιχεία για τα αποθέματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν και αυτό αρκεί για να ”γυρίσει” την αγορά ειδικά μετά το χθεσινό ξεπούλημα” σχολίασε ο Barry Ritholtz, αναλυτής της Maxim Group.

Πιέσεις δέχονται μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, με την μετοχή της Intel να δίνει τον αρνητικό τόνο. Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη τριμήνου, αλλά προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις στο ερχόμενο τρίμηνο πιθανόν να μην ανταποκριθούν στις προβλέψεις.

Υποχώρηση εμφανίζει ο τίτλος της Honeywell International καθώς τα έσοδα της εταιρίας διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της JP Morgan Chase, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια ή 71 σεντς ανά μετοχή και τα λειτουργικά έσοδα στα 75 σεντς ανά μετοχή έναντι 1,42 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε υψηλό τριών μηνών ενισχύεται ο τίτλος της Yahoo, η οποία εμφάνισε σταθερή κερδοφορία και αυξανόμενα έσοδα χάρη στις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Motorola, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ενισχύεται η μετοχή της Bank of America, η οποία ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο αύξηση κερδών κατά 10% στα 4,13 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν στα 14,6 δισ. δολάρια έναντι 12,6 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.320 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,35%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,43%, στις 2.064 μονάδες και ο S&P 500 αποκομίζει κέρδη 0,36%, στις 1.182 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,83% στις 5.167,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 2,05% στις 4.845,98 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.375,09 μονάδες με απώλειες 1,93%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v