Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall:Ανοδικές τάσεις με αιχμή τεχνολογικές μετοχές

Ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς οι θετικές ανακοινώσεις από εταιρίες όπως η Hewlett-Packard και η Applied Materials προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον στον κλάδο τεχνολογίας ενώ οι επενδυτές, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο των τιμών παραγωγού. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς οι θετικές ανακοινώσεις από εταιρίες όπως η Hewlett-Packard και η Applied Materials προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον στον κλάδο τεχνολογίας ενώ οι επενδυτές, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο των τιμών παραγωγού. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αύξηση 1% σημειώθηκε στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση κατά 0,5%, λόγω της μεγάλης ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών στο διάστημα αυτό.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και στον ”πυρήνα” του μεγέθους, όπου δεν υπολογίζονται οι τιμές του πετρελαίου και των φρέσκων τροφίμων. Ειδικότερα, οι δομικές τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,1%.

Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 4,6% σε ετήσια βάση, έναντι 3,6% τον Ιούνιο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η νέα ένδειξη από το μέτωπο του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, κάτω και από το επίπεδο των 65 δολ. ανά βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου αλλά και μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του OPEC για την παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα το 2005 σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, έβδομη συνεχόμενη υποχώρηση κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Hewlett-Packard η οποία παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή στα 36 σεντς έναντι των 31 σεντς που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε ότι περιμένει κατά το τρέχον τρίμηνο κέρδη στα επίπεδα των 44-47 σεντς ανά μετοχή έναντι των 43 σεντς που είναι η πρόβλεψη των αναλυτών.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Applied Materials η οποία εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή ύψους 15 σεντς ξεπερνώντας οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών ενώ εκτίμησε ότι οι παραγγελίες θα σημειώσουν το τρέχον τρίμηνο αύξηση κατά 10%.

Οι θετικές ανακοινώσεις των εν λόγω εταιριών πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και για άλλες μετοχές εταιριών τεχνολογίας και πληροφορικής όπως η Novellus Systems και η Teradyne Inc..

Ενισχύεται η μετοχή της Nordstrom Inc. η οποία εκτίμησε ότι η κερδοφορία, σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 25-30 σεντς ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 22 σεντς.

Στους κερδισμένους, μέχρι στιγμής, και η μετοχή της Visteon Corp. με αφορμή τα θετικά σχόλια της Prudential Equity Group LLC σχετικά με τις προοπτικές της εταιρίας και την αναβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο σε ”overweight” από ”neutral weight”.

Πιέσεις δέχονται μετοχές εταιριών ενέργειας και πετρελαίου όπως η Chevron Corp. και η Valero Energy Corp. λόγω της υποχώρησης των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.583 μονάδες με κέρδη 0,66%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,68%, στις 2.151 μονάδες, και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,46%, στις 1.224 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 0,56% στις 5.292,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,25% στις 4.871,46 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.439,63 μονάδες με μικρές απώλειες 0,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v