Wall: Θετικά πρόσημα με τα macro στο επίκεντρο

Με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα 56 δολαρία, ενώ τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου ενίσχυσαν την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος, εκτίμηση που υποστηρίχθηκε και από τα macro. Πτώση στην Ευρώπη.

Με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα 56 δολαρία, ενώ τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου ενίσχυσαν την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος, εκτίμηση που υποστηρίχθηκε και από τα macro. Πτώση στην Ευρώπη.

Η αγορά πραγματοποίησε θετικό ξεκίνημα στον απόηχο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε το Μάιο αρνητική μηνιαία μεταβολή κατά 0,1% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2004, έναντι τελευταίας μέτρησης στο 0,5% και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος.

Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν ενίσχυση κατά 0,2%. Συνεπώς, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 2,8% έναντι τελευταίας μέτρησης του μεγέθους στο 3,5%. Ο δομικός πληθωρισμός ”τρέχει” στις ΗΠΑ με ρυθμό 2,2%.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire εμφάνισε αναπάντεχη ενίσχυση 11,7 τον Ιούνιο, έναντι κάμψης κατά 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα της αγοράς για τη ”συμβολική” αύξηση του πλαφόν παραγωγής του OPEC οδήγησαν τις τιμές του ”μαύρου χρυσού” αρκετά πάνω από τα 56 δολάρια, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο πέρασμα της αγοράς σε αρνητικό έδαφος.

Ωστόσο η Wall βρέθηκε και πάλι σε ανοδική τροχιά σχεδόν 45 λεπτά πριν το πέρας της συνεδρίασης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στα 55 δολάρια, ενώ τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου της Fed για το μήνα Μάιο, έδειξαν σταθερή ανάπτυξη και ελεγχόμενο πληθωρισμό.

Κέρδη αποκόμισαν μετοχές εταιριών ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η Chevron Corp. οι οποίες ευνοήθηκαν από την ενίσχυση του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Napster Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ericsson AB για τη δημιουργία μίας online μουσικής υπηρεσίας, σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν ανάλογη κίνηση των Apple Computer και Motorola.

Από τις μετοχές του Dow, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των General Motors, Alcoa Inc. και Boeing Co.

Ελαφρώς ενισχυμένη η μετοχή της Bear Stearns η οποία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Lehman Brothers, ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι εταιριών ημιαγωγών, Διαδικτύου και αεροπορικών εταιριών.

Πτωτικά κινήθηκε η Chiron Corp. η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για κέρδη του 2005 λόγω της περικοπής στην παραγωγή εμβολίων γρίππης ως αποτέλεσμα του κλεισίματος ενός εργοστασίου της.

Αρνητική η εικόνα της Illinois Tool Works η οποία περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη τόσο στο δεύτερο τρίμηνο όσο και στο σύνολο της χρήσης.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,43%, στα 6,94 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 2,24%, στα 9,60 δολάρια. Μικρή ενίσχυση 0,11% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,69 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 10.566,37 μονάδες, ο Nasdaq αποκόμισε κέρδη 0,28% και διαμορφώθηκε στις 2.074,92 μονάδες, ενώ μικρή άνοδο κατά 0,22% σημείωσε ο S&P 500 κλείνοντας στις 1.206,58 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,54% στις 5.019,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 4.548,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 4.184,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v