Πετρελαϊκές πιέσεις στη Wall

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street καθώς η ανοδική κίνηση του πετρελαίου πάνω και από τα 56 δολάρια ανά βαρέλι αντισταθμίζει τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, με τον πληθωρισμό να παραμένει υπό έλεγχο. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street καθώς η ανοδική κίνηση του πετρελαίου πάνω και από τα 56 δολάρια ανά βαρέλι αντισταθμίζει τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, με τον πληθωρισμό να παραμένει υπό έλεγχο. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά έχει ξεπεράσει τα επίπεδα των 56 δολαρίων μετά την ανακοίνωση για τη μείωση των αποθεμάτων η οποία σημειώθηκε τη στιγμή που η αγορά ήταν ούτως ή άλλως επιφυλακτική όσον αφορά τη ”συμβολική αύξηση” του πλαφόν παραγωγής του OPEC.

Νωρίτερα, είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ο οποίος εμφάνισε το Μάιο αρνητική μηνιαία μεταβολή κατά 0,1% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2004, έναντι τελευταίας μέτρησης στο 0,5%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος.

Ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, ενισχύθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν ενίσχυση κατά 0,2%.

Συνεπώς, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 2,8% έναντι τελευταίας μέτρησης του μεγέθους στο 3,5%. Ο δομικός πληθωρισμός ”τρέχει” στις ΗΠΑ με ρυθμό 2,2%.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire εμφάνισε αναπάντεχη ενίσχυση 11,7 τον Ιούνιο, έναντι κάμψης κατά 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο κλάδων εκείνοι των ημιαγωγών, του Διαδικτύου και των αεροπορικών εταιριών δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις ενώ στον αντίποδα, λόγω της ανόδου του ”μαύρου χρυσού”, ενισχύονται οι κλάδοι εταιριών ενέργειας και πετρελαίου.

Υποχώρηση εμφανίζει ο τίτλος της Chiron Corp.. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα παράγει μικρότερες ποσότητες εμβολίων για τη γρίπη από ό,τι αναμενόταν για την περίοδο 2005-2006 λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή λόγω του κλεισίματος ενός εργοστασίου της.

Πτωτικά κινείται η Illinois Tool Works, η οποία περιέκοψε της προβλέψεις της τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για το σύνολο της χρήσης.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Bear Stearns η οποία ανακοίνωσε ισχυρότερα κέρδη από ότι αναμενόταν. Τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 5% στα 365 εκ. δολ. ή 2,56 δολάρια ανά μετοχή έναντι προσδοκιών για 2,37 δολ. ανά μετοχή.

Ελαφρώς ενισχυμένη η μετοχή της Alcoa η οποία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία για την παροχή προϊόντων της στην Airbus.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,29% στις 10.516 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 2.058 μονάδες, ενώ απώλειες 0,24% καταγράφει ο S&P 500 που κινείται στις 1.201 μονάδες.

Εν τω μεταξύ πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,54% στις 5.019,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 4.548,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 4.184,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v