Lex: Πετρελαϊκές τιμές

Το μόνο σίγουρο για την τιμή του πετρελαίου είναι η ανικανότητα των αναλυτών να την προβλέψουν. Αλήθεια, ποια είναι η σωστή μακροπρόθεσμη τιμή του ”μαύρου χρυσού”; Οι απόψεις των φορέων που εμπλέκονται στην ενεργειακή αγορά μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν.

Το μόνο σίγουρο για την τιμή του πετρελαίου είναι η ανικανότητα των αναλυτών να την προβλέψουν. Αλήθεια, ποια είναι η σωστή μακροπρόθεσμη τιμή του ”μαύρου χρυσού”;

Εάν ρωτήσετε έναν ”παίκτη” συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη, θα σας πει ότι στην παρούσα φάση η απάντηση είναι 54 δολάρια το βαρέλι για το 2011.

Μια ανάλυση της Goldman Sachs αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών του ευρωπαϊκού πετρελαϊκού κλάδου δείχνουν τιμή 30 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου Βrent, για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι πετρελαϊκές εταιρίες χρησιμοποιούν ακόμη τιμές της τάξεως των 20-25 δολαρίων στις οικονομοτεχνικές τους μελέτες.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τέτοιες αποκλίσεις, οι επενδυτές εξετάζουν το ζήτημα πολύ βραχυπρόθεσμα. Η Citigroup υπογραμμίζει τη στενή διασύνδεση μεταξύ των αποδόσεων του κλάδου στην Ευρώπη και των ημερήσιων διακυμάνσεων των τιμών στα futures του Brent. Με τη βιομηχανία να είναι προσανατολισμένη στην επιστροφή χρημάτων, είναι λογικό οι επενδυτές να ενδιαφέρονται για τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές. Η μακροοικονομική εικόνα της αγοράς δείχνει θετική για το δεύτερο μισό του έτους.

Όμως η βραχυπρόθεσμη σκοπιά των επενδυτών σημαίνει επίσης λιγότερες πιέσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρίες να εξηγήσουν γιατί χρησιμοποιούν τόσο χαμηλές τιμές στους υπολογισμούς τους.

Ωστόσο, η διατήρηση της πετρελαϊκής τιμής στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα έχει αρχίσει να ”μπολιάζει” τη λογική των πετρελαϊκών εταιριών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λόρδος Browne, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, δήλωσε ότι οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν πάνω από τα 40 δολάρια για 3-4 χρόνια.

Τη Δευτέρα, ο Jeroen van der Veer, διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch/Shell, τόνισε ότι οι έντονες επενδύσεις στα ακριβά έργα υποδομής της βιομηχανίας θα απαιτήσουν υψηλότερη μακροπρόθεσμη τιμή.

Καθώς οι πετρελαϊκοί κολοσσοί υιοθετούν μια άποψη μεγαλύτερης τιμής για μακρύτερη περίοδο, είναι πλέον ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τιμές για τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v