Lex: OPEC

Οι συμβολικές χειρονομίες δεν μπορούν να μετακινήσουν τις αγορές. Κατά τη δική του παραδοχή, η τελευταία αύξηση του πλαφόν παραγωγής του OPEC δεν θα έχει επιπτώσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου. Με τα μέλη του να παράγουν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, η ύπαρξη του πλαφόν είναι τόσο αναγκαία, όσο και μια μετεωρολογική πρόβλεψη για την περιοχή της Σαχάρας.

Οι συμβολικές χειρονομίες δεν μπορούν να μετακινήσουν τις αγορές.

Κατά τη δική του παραδοχή, η τελευταία αύξηση του πλαφόν παραγωγής του OPEC δεν θα έχει επιπτώσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου. Με τα μέλη του να παράγουν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, η ύπαρξη του πλαφόν είναι τόσο αναγκαία, όσο και μια μετεωρολογική πρόβλεψη για την περιοχή της Σαχάρας.

Όμως, ενώ ο ΟPEC εμφανίζεται να στηρίζει την εξομάλυνση των τιμών, η συμπεριφορά του καρτέλ δείχνει ότι στοχεύει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Πέρυσι το Δεκέμβριο, όταν τα futures πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσαν στα 40 δολάρια το βαρέλι, ο OPEC υπόσχονταν πραγματική μείωση της παραγωγής και όχι αναπροσαρμογή του πλαφόν.

Το Μάιο, οι φήμες από τον OPEC για πιθανές μειώσεις παραγωγής, διέρρευσαν όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχωρούσαν στα 47 δολάρια το βαρέλι.

Για να είμαστε δίκαιοι, το καρτέλ ανησυχεί για το επίπεδα τιμών του ”μαύρου χρυσού”. Ο OPEC συνέχισε να παράγει στα όρια των δυνατοτήτων του στο δεύτερο τρίμηνο -την περίοδο με τη χαμηλότερη ζήτηση- σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αποθέματα για το κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο. Όμως, φαίνεται να έχει αυξήσει τα επιθυμητά επίπεδα τιμής, στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Για να εκτιμήσουν σωστά τις προθέσεις του OPEC, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του όταν οι τιμές υποχωρούν και όχι όταν ενισχύονται.

Εν τω μεταξύ, με ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης από την Κίνα και με τη ρωσική παραγωγή να επιβραδύνεται, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από λόγια στον OPEC για να κρατηθεί η πετρελαϊκή τιμή κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v