ΗΠΑ: Αρνητική μεταβολή τιμών καταναλωτή το Μάιο

Θετικά είναι τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς η μείωση της πετρελαϊκής τιμής το Μάιο φαίνεται ότι επέδρασε ευεργετικά στις τιμές καταναλωτή. Αναπάντεχη ενίσχυση του δείκτη μεταποίησης Empire. Αύξηση στις εισροές ξένων κεφαλαίων.

ΗΠΑ: Αρνητική μεταβολή τιμών καταναλωτή το Μάιο
Θετικά είναι τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς η μείωση της πετρελαϊκής τιμής το Μάιο φαίνεται ότι επέδρασε ευεργετικά στις τιμές καταναλωτή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μηνιαία αρνητική μεταβολή κατά 0,1% το Μάιο, για πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο, έναντι τελευταίας μέτρησης στο 0,5%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος.

Ο δομικός πληθωρισμός, το μέγεθος που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι τελευταίας μέτρησης που δεν είχε δείξει μεταβολή. Οι αναλυτές προσδοκούσαν ενίσχυση κατά 0,2%.

Ως εκ τούτου, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 2,8% έναντι τελευταίας μέτρησης του μεγέθους στο 3,5%. Ο δομικός πληθωρισμός ”τρέχει” στις ΗΠΑ με ρυθμό 2,2%.

Εν τω μεταξύ, ο μεταποιητικός δείκτης Empire εμφανίζει αναπάντεχη ενίσχυση 11,7 τον Ιούνιο, έναντι κάμψης κατά 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, αύξηση 0,4% εμφανίζει ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγηής το Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,2%.

Στο μεταξύ οι εισροές ξένων κεφαλαίων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο ενισχύθηκαν στα 47,4 δισ. δολάρια, με τις ξένες κεντρικές τράπεζες να ενισχύουν τις θέσεις τους σε αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα.

Εξάλλου, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν εταιρικά ομόλογα αξίας 18 δισ. δολαρίων, ενώ η Κίνα επένδυσε 230 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v