Υπάρχει σχέση στις τροχιές ομολόγων και μετοχών;

Οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα ακολουθούν παράλληλη ανοδική τροχιά από τα μέσα Απριλίου. Η Goldman Sachs ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ των δυο κατηγοριών επενδύσεων, σε ορίζοντα 50 ετών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει σχέση. Κρίσιμος παράγοντας είναι το επίπεδο των πληθωριστικών προσδοκιών.

του Stephen Schurr

Οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα ακολουθούν παράλληλη ανοδική τροχιά από τα μέσα Απριλίου. Οι επενδυτές, που η εμπειρία τους στις αγορές διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται. Τότε, οι αποδόσεις και στις δυο κατηγορίες επενδύσεων μειώνονταν, καθώς υποχωρούσε ο πληθωρισμός.

Όμως η σχέση αυτή έσπασε έκτοτε. Η πρώτη περίπτωση ήταν η κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Long Term Capital Management το 1998, όταν οι μετοχές βυθίστηκαν αλλά οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν λόγω του χαρακτηριστικού τους, να αποτελούν ”ασφαλείς λιμένες”. Η δεύτερη περίπτωση έλαβε χώρα στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν τα ομόλογα κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με τις μετοχές να εμπλέκονται σε μακροχρόνια πτωτική τροχιά.

Η Goldman Sachs ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ των δυο κατηγοριών επενδύσεων σε ορίζοντα 50 ετών. Διαπίστωσε ότι ο κρίσιμος παράγοντας είναι το επίπεδο των πληθωριστικών προσδοκιών. Εάν οι προσδοκίες τοποθετούν τον πληθωρισμό σε επίπεδα άνω του 3%, η συσχέτιση τείνει να γίνεται θετική. Αυτό συνέβη τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αλλά και στη δεκαετία του ’70, όταν, με τον πληθωρισμό να ενισχύεται, υποχωρούσαν μετοχές και ομόλογα.

Όταν οι πληθωριστικές προσδοκίες φέρνουν τον πληθωρισμό περί το 3%, η συσχέτιση μεταξύ των δυο επενδυτικών κατηγοριών είναι σχετικά αδύναμη. Αλλά όταν οι προσδοκίες αφορούν πληθωρισμό κάτω του 2,5%, η συσχέτιση γίνεται αρνητική. Αυτό συνέβη τη δεκαετία του ’50 και τα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας. Στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο, οι μετοχές ήταν αυτές που ενισχύονταν και υποχωρούσαν τα ομόλογα.

Η Goldman ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα συσχέτιση δεν είναι διατηρήσιμη. Μια περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων θα υποδήλωνε προσδοκίες για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Η Goldman εκτιμά ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο αφορά πιέσεις στα ομόλογα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v