Επανέρχεται ο Γκρίνσπαν, ”σκεφτική” η Wall

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να ”κλείνουν” ελαφρώς χαμηλότερα καθώς εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed Α. Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να ”κλείνουν” ελαφρώς χαμηλότερα καθώς εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed Α. Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ο διοικητής της Fed θα μιλήσει την Πέμπτη στο Κογκρέσο σχετικά με την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επενδυτές οι οποίοι προτίμησαν τελικά να τηρήσουν στάση αναμονής, με την αγορά να χάνει το σύνολο των αρχικών κερδών της.

Αναλυτές υπενθύμιζαν ότι την Τρίτη ο επικεφαλής της Atlanta Fed, Jack Guynn δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ”επιταχύνει”, άποψη που ενισχύει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μην σταματήσουν σύντομα.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές φαρμακευτικών εταιριών όπως η Merck και η Pfizer.

Υποχώρηση εμφάνισε η Brocade Communications Systems η οποία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου λόγω προβλημάτων στον υπολογισμό των stock options.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Atari Inc. η οποία ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της James Caparro, η οποία έχει άμεση ισχύ.

Από τις μετοχές του Dow, χαμηλότερα βρέθηκαν εκείνες των American International Group, McDonald’s, Wal-Mart Stores, Coca-Cola Co. και Boeing.

Στον αντίποδα, στήριξη στο δείκτη παρείχαν τα κέρδη της Caterpillar αλλά και της GM.

Ειδικότερα, η μετοχή της Caterpillar αναβαθμίστηκε σε ”overweight” από ”neutral-weight” από την Prudential Equity Group, ενώ στο μέτωπο της GM, ο Kirk Kerkorian ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τελικά 18,93 εκατ. μετοχές της εταιρίας ήτοι ποσοστό 7,2%, έναντι της αρχικής του πρόθεσης για αγορά 28 εκατ. μετοχών.

Ενδιαφέρον για μετοχές τεχνολογικών εταιριών εκδηλώθηκε μετά τις θετικές προβλέψεις που διατύπωσε η Texas Instruments αλλά και το report της Semiconductor Industry Association που έκανε λόγο για αυξημένες πωλήσεις μικροτσίπ έως και 6% έναντι του 2004.

Ανοδικά κινήθηκε η Intel η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το τρέχον τρίμηνο.

Θετική η εικόνα της ImClone Systems η οποία ανακοίνωσε ότι οι νέες αναλύσεις δείχνουν πως το σκεύασμά της Erbitux μπορεί να λειτουργήσει κατά του καρκίνου στο λαιμό και το κεφάλι.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 0,57% στα 7,07 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,89%, στα 9,33 δολάρια. Κέρδη 2,18% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,56 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 10.476,86 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,34% στις 2.060,18 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε μικρή πτώση 0,22% στις 1.194,67 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,43% στις 5.003,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε μικρή πτώση 0,19% στις 4.557,29 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,22% στις 4.171,35 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v