”Καμπανάκι” Fed για ακίνητα και δάνεια

Κορυφαία στελέχη της Fed εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις ”εύκολες πιστώσεις” και τα δάνεια όπου ο δανειζόμενους πληρώνει μόνο τους τόκους, που πυροδοτούν κερδοσκοπική εκτίναξη στις τιμές των σπιτιών και διογκώνουν τους κινδύνους για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

”Καμπανάκι” Fed για ακίνητα και δάνεια
Κορυφαία στελέχη της Federal Reserve και των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ εκφράζουν όλο και περισσότερες ανησυχίες για τις ”εύκολες πιστώσεις” και τα δάνεια όπου ο δανειζόμενους πληρώνει μόνο τους τόκους, καθώς πυροδοτούν κερδοσκοπική εκτίναξη στις τιμές των σπιτιών και διογκώνουν τους κινδύνους για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ.

”Οι οίκοι μάλλον δεν αναγνωρίζουν εντελώς τους κινδύνους που επιφέρουν αυτά τα χαρτοφυλάκια,” προειδοποίησαν η Fed, η αρχή ελέγχου ισοτιμιών και τρεις ακόμη ρυθμιστικές αρχές με επιστολή προς τις τράπεζες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που διαθέτουν στεγαστικά δάνεια.

”Επικρατεί μια νέα αυξητική τάση στον όγκο των δανείων πρώτης κατοικίας με πληρωμή μόνο των τόκων,” αναφέρουν αξιωματούχοι. ”Οι τράπεζες θα πρέπει να αποτιμήσουν τους κινδύνους που ενέχει αυτός ο δανεισμός, όχι βάση των αρχικών όρων δανειοδότησης, αλλά βάση του συνόλου του δανεισμού που ενδέχεται να συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της αποπληρωμής.”

Οι αρχές φοβούνται για ”κραχ” στην αγορά στεγαστικών δανείων, που θα μεταδιδόταν σε όλο το τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας περιστολή του δανεισμού ακόμη και από τις υγιείς τράπεζες.

”Κάτι τέτοιο θα περιορίσει πολύ τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να επηρεάζει τον τραπεζικό δανεισμό και την οικονομία μέσω της επιτοκιακής πολιτικής της.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v