Wall: Πτώση λόγω πληθωριστικών ανησυχιών

Οι πληθωριστικές ανησυχίες, που εντάθηκαν μετά τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, αλλά και η αναπάντεχη είδηση για τη μείωση των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου, επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Intel και η Caterpillar, οδηγώντας τη Wall Street χαμηλότερα. Πτώση στην Ευρώπη.

Οι πληθωριστικές ανησυχίες, που εντάθηκαν μετά τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, αλλά και η αναπάντεχη είδηση για τη μείωση των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου, επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Intel και η Caterpillar, οδηγώντας τη Wall Street χαμηλότερα. Πτώση στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός είναι αυτό που μετράει και που θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα την κινητήριο δύναμη γιατί σε αυτή τη φάση η εταιρική κερδοφορία του πρώτου τριμήνου αποτελεί παλιά νέα”, σχολιάζει ο Peter Boockvar, αναλυτής της Miller Tabak.

Ανησυχίες προκαλεί η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,4%, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας.

Τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οδήγησαν χαμηλότερα τόσο τα αμερικανικά ομόλογα όσο και το δολάριο.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν πάνω από το επίπεδο των 53 δολαρίων ανά βαρέλι, μετά την ανακοίνωση για την αναπάντεχη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικά κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών οι πιέσεις εντάθηκαν με τους Dow και Nasdaq να περνούν σε αρνητικό έδαφος, εξανεμίζοντας τα ούτως ή άλλως μικρά κέρδη που κατέγραφαν.

Πτώση για τη μετοχή της Honeywell International παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία της για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Αρνητική εικόνα εμφάνισαν οι τίτλοι της US Steel και της DuPont, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι από τις αρχές του μήνα οι εν λόγω μετοχές εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 11% και 7,6% αντιστοίχως.

Πτώση για την μετοχή της International Business Machines Corp. η οποία έχει ανακοινώσει ότι η κερδοφορία του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι ανάλογη των προβλέψεων. Ο τίτλος εμφανίζει πτώση 20% από τις αρχές Απριλίου.

Στα θετικά, κέρδη για την Caterpillar, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,63 δολάρια έναντι 1,19 δολαρίων που εμφάνισε κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Intel, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 25%, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η Yahoo Inc. τα κέρδη της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν.

Στα 9,06 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, με κέρδη 0,33%, ενώ υποχώρηση 0,29% κατέγραψε το ADR της Εθνικής Τράπεζας, στα 6,96 δολάρια. Πτώση 0,91% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,18 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.012,36 μονάδες με απώλειες 1,14%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε υποχώρηση κατά 0,96%, στις 1.913,76 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.137,50 μονάδες, με πτώση 1,33%.

Πτώση σημείωσαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,69% στις 4.822,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 4.178,62 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 3.950,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v