Lex: Χρηματιστηριακές αγορές

Με σαφώς ειρωνική διάθεση, ο Lex επικρίνει τους επενδυτές για την ευκολία με την οποία υιοθετούν ή απορρίπτουν σενάρια για την πορεία των αγορών, με τελευταίο παράδειγμα τα διεθνή μακροοικονομικά μεγέθη. Ωστόσο, η πραγματικότητα της εμφάνισης των ”αρκούδων” είναι εντελώς διαφορετική και απλή, ήτοι η αναζήτηση ασφαλέστερων ”καταφυγίων”.

Οι μακροοικονομικές τάσεις αναπτύσσονται αργά. Οι μεταβολές στην επενδυτική αίσθηση, ωστόσο, παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Οι επενδυτές που έως πρόσφατα ανησυχούσαν για την πληθωριστική απειλή, τώρα τρέμουν στην ιδέα μιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα απογοητευτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη συντηρούν το αρνητικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες κλυδωνίζονται από τα αποτελέσματα της IBM, ενώ αγνοούν καλύτερες ειδήσεις όπως της General Electric.

Ως εκ τούτου, είναι φυσικό να δέχονται ισχυρό πλήγμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 6,7% από τις 7 Μαρτίου. Ο Nikkei 225 έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, ενώ η ”αμυντική” σύνθεση του FTSE 100 παρείχε στον βρετανικό δείκτη ένα επίπεδο προστασίας.

Ωστόσο, η διόρθωση στις μετοχές θα πρέπει να εξετασθεί εντός ενός ευρύτερου πλαισίου συρρίκνωσης της όρεξης για ρίσκο. Στις αρχές Μαρτίου, ο δείκτης διάθεσης για ρίσκο της Credit Suisse First Boston, ο οποίος καταμετρά την απόδοση ενός ”καλαθιού” επενδυτικών επιλογών με ρίσκο, σε σχέση με ασφαλέστερες επενδύσεις, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2000. Η υποχώρηση από αυτό το υψηλό συνοδεύτηκε από υποαπόδοση των επενδύσεων με ρίσκο.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα, όπως και τα εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης -όπως αυτά των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, στον απόηχο της προειδοποίησης κερδοφορίας της General Motors.

Αυτή η μεταβολή στις τοποθετήσεις δείχνει να αποτελεί καλύτερη εξήγηση για την αδυναμία των μετοχών από ό,τι μια συγκεκριμένη μεταβολή στις μακροοικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα εμφανίζονται πιο αδύναμα. Όμως, μέχρι στιγμής οι αποδείξεις είναι ανεπαρκείς για να μπορέσει κανείς να ισχυριστεί ότι οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση θα αποδειχθούν πιο βάσιμες από πέρυσι την άνοιξη, όταν οι επενδυτές φοβόντουσαν την επιβράδυνση της Κίνας σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, με τους ειδήμονες περί των οικονομικών να κυκλοφορούν ελεύθεροι, το αρνητικό momentum ενδέχεται να ωθήσει βραχυπρόθεσμα τις μετοχές ακόμη χαμηλότερα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v