Ο δομικός πληθωρισμός προβληματίζει τη Wall

Με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό επαναφέρουν στο προσκήνιο τις πληθωριστικές ανησυχίες, αντισταθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκαλούν τα εταιρικά αποτελέσματα. Πτώση στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό επαναφέρουν στο προσκήνιο τις πληθωριστικές ανησυχίες, αντισταθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκαλούν τα εταιρικά αποτελέσματα. Πτώση στην Ευρώπη.

”Ουσιαστικά βλέπουμε πληθωρισμό και επιτόκια έναντι κερδοφορίας και προς το παρόν τα πληθωριστικά προβλήματα δείχνουν να υπερτερούν”, σχολιάζει ο Michael Metz, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer & Co.

Ανησυχίες προκαλεί η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,4%, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι μετοχές τεχνολογικών εταιριών, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών της Intel κατά 25%.

Ανοδικά κινείται η United Technologies Corp. η οποία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 9,4 δισ. δολαρίων ή 1,28 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 1,08 δολαρίων ανά μετοχή ή 8,6 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Ανάλογη η εικόνα της μετοχής της Yahoo Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν.

Κέρδη για την Caterpillar η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,63 δολάρια έναντι 1,19 δολαρίων που εμφάνισε κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές αεροπορικών εταιριών, όπως η Continental Airlines και America West Airlines, αλλά και επιχειρήσεων η δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται άμεσα με το μέτωπο των επιτοκίων, όπως η Bank of America, η Ambac Financial Group, Morgan Stanley και JP Morgan Chase & Co..

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.135 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,17%, στις 1.935 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,30%, στις 1.149 μονάδες.

Πτώση σημείωσαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,69% στις 4.822,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 4.178,62 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 3.950,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v