Χρηματιστηριακή διόρθωση με παγκόσμιο χαρακτήρα

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και για διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των εταιριών σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προβλέψεων οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο σε χαμηλότερα επίπεδα τη Δευτέρα, με τις μετοχές της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα. Ζήτηση για τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα, όσο και για χρυσό.

του Neil Dennis

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και για διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των εταιριών σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προβλέψεων οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο σε χαμηλότερα επίπεδα τη Δευτέρα, με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιριών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε κατά 3,8%, με τις χαλυβουργικές εταιρίες και τους ομίλους ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών να οδηγούν τη διόρθωση, λόγω ανησυχιών ότι η προβλεπόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα θα πλήξει τις ιαπωνικές εξαγωγές. Παρόμοια κίνηση καταγράφηκε στο δείκτη Taiex του Χρηματιστηρίου της Ταϊβάν (-2,9%) αλλά και στον δείκτη Kospi (-2,4%) στη Νότιο Κορέα.

Στην Ευρώπη, όπως και στην Ασία, οι μετοχές λαμβάνουν μηνύματα από τις ΗΠΑ, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλά έτους. Ο δείκτης Dow Jones ”έκλεισε” την εβδομάδα με απώλειες 3,6%.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst υποχωρούσε κατά 1,9% σε χαμηλό 2,5 μηνών, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε χαμηλό τριμήνου, με απώλειες 1,7%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη δείχνει να χειροτερεύει, ενώ οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου υποχωρούν μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου της αμερικανικής IBM.

”Οι ανησυχίες ότι η οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς και η απογοήτευση από τα κέρδη της IBM οδηγούν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα”, σχολιάζει ο Nathan Judge, αναλυτής της Atlantic Equities.

Τα macro της προηγούμενης εβδομάδας πυροδότησαν την ισχυρή διόρθωση. Οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ την Παρασκευή το Πανεπιστήμιο του Michigan ενίσχυσε την άποψη ότι η καταναλωτική ισχύς υποχωρεί.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι οι επενδυτές αποστρέφονται ολοένα και περισσότερο το ρίσκο, όπως δείχνει ο σχετικός δείκτης της RBC Capital, ο οποίος διαμορφώνεται σε υψηλό 12 μηνών.

Ενώ οι περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων υποχωρούν, τεράστια ζήτηση εμφανίζεται τόσο για τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα, όσο και για χρυσό, δύο παραδοσιακές επενδύσεις ”αμυντικού” χαρακτήρα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v