Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία και Κύπρος ασκούν πιέσεις στην Wall Street

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η τραπεζική στην Κύπρο επαναφέρουν τις επενδυτικές ανησυχίες στο προσκήνιο και προκαλούν πιέσεις στα χρηματιστήρια. Πτώση σε Wall και ευρωαγορές, κάτω από το $1,28 το ευρώ.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η τραπεζική κρίση στην Κύπρο επαναφέρουν τις επενδυτικές ανησυχίες στο προσκήνιο και προκαλούν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Αρκετοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι οι ενδείξεις βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας υποδεικνύουν ότι η διόρθωση στην Wall Street θα αποδειχθεί περιορισμένη. Ήδη, στην σημερινή συνεδρίαση, οι αρχικές απώλειες στο -0,8% περίπου περιορίζονται στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,31% στις 14.513 μονάδες, ο S&P κινείται 0,31% χαμηλότερα στις 1.559 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,23% στις 3.245 μονάδες.

Οι πιέσεις στις αγορές κλιμακώθηκαν το πρωι, όταν ο Ιταλός πολιτικός Luigi Bersani αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες νέας εκλογικής αναμέτρησης στην χώρα.

Εν τω μεταξύ οι τριγμοί από την τραπεζική κρίση συνεχίζονται, αλλά αναλυτές τονίζουν ότι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τον ενθουσιασμό για τις μετοχές. «Παρά τους ελέγχους κεφαλαίου στην Κύπρο και την απειλή μετάδοσης της κρίσης, οι επενδυτές ψάχνουν αφορμή για αγορές,» σχολιάζει αναλυτής στο Market Watch.

Γενικότερα πάντως οι συναλλαγές προβλέπεται να είναι περιορισμένες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενόψει την αργίας της Παρασκευής για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,18% στις 6.388 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 1,15% χαμηλότερα στις 7.789 μονάδες, ενώ ο CAC διολισθησε 0,98% στις 3.712 μονάδες. Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο υποχώρησε 0,92% ενώ στη Μαδρίτη 1,13% στις 7.900 μονάδες.

Το ευρώ βούλιαξε κάτω από το 1,28 δολ. στον απόηχο της ατελέσφορης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού ευνοείται από την χρηματιστηριακή διόρθωση και κερδίζει 10 δολ. στα 1.607 δολ. ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 0,18% στα 96,14 δολ. ανά βαρέλι.

Χάρη στα καλά στατιστικά μεγέθη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με νέο ρεκόρ και ο δείκτης S&P 500 τερμάτισε σε απόσταση δύο μονάδων από το ιστορικό υψηλό του.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της LogMeIn βρίσκεται στο επίκεντρο κατόπιν έγκρισης πατέντας της, καθώς και η PVH Corp. που κατέχει τις μάρκες Calvin Klein και Tommy Hilfiger, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών της αμερικανικής αγοράς. Ο δείκτης που προσυμφώνων που καταρτίζει η ΝΑR διολίσθησε στο 104.8. Η ένωση τονίζει πάντως ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις συνεχίζουν να υποδεικνύουν ανάπτυξη. Επιπλέον, ο δείκτης έχει ήδη ενισχυθεί 8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v