Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντάιζελμπλουμ κοκκίνησε τις αγορές

"Βουτιά" στις αγορές μετά τις δηλώσεις Ντάιζελμπλουμ. Συνεχίζει με απώλειες η Wall. Έκλεισαν με πτώση οι ευρωαγορές παρά τα αρχικά κέρδη. Γονάτισαν τα χρηματιστήρια Μιλάνου, Μαδρίτης. Σε χαμηλό Νοεμβρίου το ευρώ.

Απώλειες στη Wall Street μετά τη δήλωση Ντάιζελμπλουμ ότι η λύση της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες. Πτώση και στις ευρωαγορές. Με βουτιά έκλεισαν τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης.

Η συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου έδωσε θετικό έναυσμα σε S&P και Nasdaq. Ωστόσο η δήλωση Ντάιζελμπλουμ -που μάλλον ως απειλή έγινε δεχτεί από τις αγορές- ότι ουσιαστικά η λύση της Κύπρου (κούρεμα καταθέσεων) θα αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.  

Στη Wall, o δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,25% στις 14.476 μονάδες, ο S&P κινείται πτωτικά 0,12% στις 1.555 μονάδες αι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,04% στις 3.244 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων,  άνοδο σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να ενισχύονται άνω του 0,6%. Αντίστοιχα κέρδη 3% σημειώνει και η μετοχή της Dell μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών από τον όμιλο για κατάθεση προσφοράς εξαγοράς από τη Blackstoone και τον επενδυτή Karl Icahn.

Στον αντίποδα η μετοχή της Blackberry υποχωρεί 7,5% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου από τη Goldman Sachs.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωαγορές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος καθώς η δήλωση Νταιζελμπλουμ τρόμαξε τους επενδυτές ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου. 

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,23% στις 6.378 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 7.871 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 1,12% στις 3.728 μονάδες. 

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαικού νότου, ο δεικτης ΜΙΒ του Μιλάνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με βουτιά 2,5% στις 15.644 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με απώλειες 2,26% στις 8.141 μονάδες. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ πιέζεται κάτω από το 1,29 δολ. σημειώνοντας πτώση 1% στο 1,2844 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,65% στα 95,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,6% στα 1.598 δολ./oz. 

Σημειώενται ότι αρκετοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της συμφωνίας.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,50% (311 μονάδες βάσης), του ισπανικού στο 4,86% (347 μ.β.), ενώ το 10ετές γερμανικό bund κινείται στο 1,38%.

Νωρίτερα, ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να ανακάμπτει από την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων επτά μηνών.

«Οι αγορές αρχίζουν να υποθέτουν πως για αυτές τις μίνι κρίσεις που προέρχονται από την Ευρώπη, πάντα βρίσκεται κάποια λύση», δήλωσε αναλυτής, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι καλή είδηση».

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκε κατά 1% στις 135,61 μονάδες, ενώ κέρδη 1,69% κατέγραψε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο, στις 12.546 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,42% κινήθηκε ο δείκτης ASX στις 5.001 μονάδες, κατά 0,70% ενισχύεται ο δείκτης Hang Seng στις 22.269 μονάδες, κατά 1,49% ο δείκτης Kospi στις 1.977 μονάδες και κατά 0,30% ο δείκτης CSI στις 2.623 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού είχε καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση του από τις 31 Αυγούστου, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβολή μιας χωρίς προηγούμενη εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο ίσως να σηματοδοτούσε την εμβάθυνση της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο δείκτης έκανε ράλι 12% από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους έως τις 22 Μαρτίου, καθώς τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και οι εικασίες ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη τόνωση της ρευστότητάς της, αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Κίνα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αγοράς ακινήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v