Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αναταράξεις στις αγορές-Πτωτικό γύρισμα Wall

Τα καλά στατιστικά για τα ακίνητα βοηθούν τη Wall να "ξεχαστεί" λίγο από το δράμα της Κύπρου και να περιορίσει την πτώση. Αρχίζει η συνεδρίαση της Fed. Κάτω από το 1,29 δολ. διολίσθησε το ευρώ.

Τα καλά στατιστικά από την αγορά ακινήτων βοήθησαν τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να «ξεχαστούν» λίγο από το δράμα της Κύπρου στο άνοιγμα και να κινηθούν υψηλότερα στο άνοιγμα, αλλά οι πέσεις επανέρχονται καθώς κλιμακώνεται η νευρικότητα για την υπόθεση της Κύπρου.

Μετά από άνοιγμα στο +0,3% περίπου, η ανάκαμψη περιορίστηκε στην συνέχεια και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,21% στις 14.417 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,52% στις 1.544 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,51% χαμηλότερα στις 3.221 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο στις 917.000 στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα καταγραφούν 915.000 νεόδμητα σε σχέση με 910.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν 4,6% στις 946.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εκδοθούν 925.000 νέες άδειες.

Σήμερα αρχίζει επίσης η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve για τον καθορισμό της πιστωτικής πολιτικής.

Η ανησυχία όμως που κυριαρχεί στην επενδυτική ψυχολογία είναι η Κύπρος, που πίεσε σε απώλειες επί δεύτερη μέρα χθες τη Wall Street, κινδυνεύοντας να χαλάσει τις ανοδικές διαθέσεις που έχουν ωθήσει τους δείκτες σε πολυετή υψηλά. Ο Dow διολίσθησε ενδοσυνεδριακά χθες έως 100 μονάδες, αλλά περιόρισε τις απώλειες ως το κλείσιμο.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία του κυπριακού κοινοβουλίου για το πρόγραμμα διάσωσης και βεβαίως όσα θα ακολουθήσουν.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι πιέσεις συνεχίστηκαν, αλλά με λιγότερη βιαιότητα από των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,26% στις 6.441 μονάδες, ο DAX 0,78% χαμηλότερα στις 7.948 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,29% στις 3.776 μονάδες.

Η φήμη της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της νήσου επέτεινε τις πιέσεις στις ευρωαγορές και το ευρώ διολίσθησε κάτω από το 1,29 δολ. Κινείται αυτή την ώρα στο 1,2894 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο χρυσός ευνοείται από την αναταραχή και συγκεντρώνει αγοραστικό ενδιαφέρον, με το συμβόλαιο Απριλίου να ενισχύεται 7 δολ. στα 1.612 δολ. ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 0,73% στα 93,06 δολ. ανά βαρέλι.

Από το επιχειρηματικό μετωπο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Lululemon Athletica υποχωρεί 7% μετά την ανάκληση προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v