Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall-Απώλειες στις ευρωαγορές

Η κυπριακή ανησυχία πλήττει και τη Wall Street που καταγράφει μικρές απώλειες. Πιέσεις στα ομόλογα του ευρωνότου. Ενισχύονται δολάριο και χρυσός.  Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές. Tι εκτιμούν Moody’s, S&P, Barclays.

Μετριάζονται οι απώλειες στη Wall Street, ενώ στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το κυπριακό κούρεμα και τις επιπτώσεις του στον τραπεζικό κλάδο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

O Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις  14.498 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,20%, στις 3.242 μονάδες. Πτώση 0,29% για τον S&P 500, στις 1.553 μονάδες.

Αναλυτές της αμερικανικής αγοράς εκτιμούν ότι το θέμα των καταθέσεων και της τρωθείσας εμπιστοσύνης λειτουργεί ως αφορμή για τους επενδυτές στις ΗΠΑ να αποκομίσουν μέρος από τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

«Τα νέα είναι δυσάρεστα διότι πλήττουν την εμπιστοσύνη αλλά η ευρωζώνη έχει περάσει χειρότερα από αυτό», αναφέρει αναλυτής της Rockwell Global Capital προσθέτοντας ότι «οι αγορές χρειάζεται απλά να ξεκουραστούν λίγο».

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones την Παρασκευή κατέγραψε μικρή πτώση «σπάζοντας» το σερί των δέκα ανοδικών συνεδριάσεων και των οκτώ ιστορικών υψηλών.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές αμερικανικών τραπεζών και συγκεκριμένα οι Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank Of America. Aπώλειες άνω του 2% και για την Chesapeake Energy μετά την υποβάθμιση της μετοχής.

Σε πτωτικό κλοιό και οι τίτλοι της Carnival Cruises μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η εταιρία για την πορεία των φετινών πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού κερδίζει 0,82%, στα 1.605 δολάρια ανά ουγκιά.

H εικόνα στις ευρωαγορές

Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,48% στις 3.825 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο IBEX υποχώρησε 1,29% στις 8.508 μονάδες και στην Ιταλία ο ΜΙΒ κατέγραψε πτώση 0,85%, στις 15.924 μονάδες

Ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 0,40% στις 8.011 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,49%, στις 6.458 μονάδες.

Στο στόχαστρο των πωλήτων βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι με τις μετοχές των Unicredit και Societe Generale να καταγράφουν σημαντική πτώση και την Deutsche Bank επίσης να υποχωρεί.

Νωρίτερα, απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με το δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 2,7%.

Ωστόσο μερίδα επενδυτών εκφράζει την άποψη ότι η κρίση και η πτώση των δεικτών ίσως κρύβουν ευκαιρίες. 

Μικρή πτώση για το ευρώ

Στα επίπεδα των 1,29 δολαρίων επανήλθε το ευρώ. Το πρωί η ισοτιμία του νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε έως και στο 1,2897 από 1,3054 στο κλείσιμο των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Αυτή την ώρα υποχωρεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου. Πτώση παρουσιάζει και έναντι του γεν στα 121,65 γεν ανά ευρώ από περίπου 124,54.

Οι κινήσεις στα ομόλογα

Οι εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο τα επιτόκια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια. Το ιταλικό 10ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,72%, για να υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,67%. Το ισπανικό 10ετές ενισχύθηκε στο 5,08% ή 15 μονάδες βάσης υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 5,03%.

Στο 6,16% διαμορφώνεται το επιτόκιο στον αντίστοιχο πορτογαλικό τίτλο.

Αντίθετα τα γερμανικά bunds βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό για το 2013, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 1,37%.

Moody΄s: Credit negative για ευρωτράπεζες το πακέτο

Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενώ οι επιπτώσεις στα ratings των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των αγορών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οίκος αναφέρει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.

Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη η S&P

Η Standard & Poor’s βλέπει υψηλό ρίσκο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνεργοι γίνονται πιο απρόθυμοι να ανεχτούν τη λιτότητα, δήλωσε στην Neue Osnabrucker Zeitung ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία, Torsten Hinrichs.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας. Η υψηλή ανεργία… δεν βοηθά’.

Βarclays: "Δυσοίωνο" το κυπριακό πακέτο

Η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους κύπριους καταθέτες είναι η πιο πρόσφατη διάβρωση της προστασίας των ομολογιούχων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται οι διασώσεις, σύμφωνα με την Barclays.

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση για “bail-in” των καταθετών υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v