Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ψύχραιμη" αντίδραση σε Wall και ευρωαγορές

"Ελεγχόμενη" πτώση σημείωσαν Wall Street και ευρωαγορές, ενώ το θέμα της Κύπρου και των καταθέσεων κυριαρχεί. Απώλειες για το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Tι εκτιμούν η Moody’s, η S&P και η Barclay's.

Μετριάστηκαν οι αρχικές απώλειες της Wall Street, ενώ το θέμα της Κύπρου και του φόρου στις καταθέσεις είναι το κεντρικό ζήτημα σε όλα τα χρηματιστήρια και επηρεάζει την πορεία των ομολόγων αλλά και του κοινού νομίσματος.

Αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι η πτώση της Wall δεν προκαλεί έκπληξη και δεν θα πρέπει να συνδέεται απαραίτητα με την Κύπρο καθώς «η αγορά είχε τρέξει το προηγούμενο διάστημα».

«Τα νέα είναι δυσάρεστα διότι πλήττουν την εμπιστοσύνη αλλά η ευρωζώνη έχει περάσει χειρότερα από αυτό», αναφέρει αναλυτής της Rockwell Global Capital προσθέτοντας ότι «οι αγορές χρειάζεται απλά να ξεκουραστούν λίγο».

Στον αντίποδα αναλυτής της Nomura χαρακτηρίζει δυσάρεστα τα νέα προβλέπει αυξημένη αβεβαιότητα.

Από το εταιρικό μέτωπο πτώση σημείωσαν οι μετοχές των 3Μ, Alcoa, American Express, Bank of America, Boeing, Cisco, Citigroup.Aντίθετα με θετικό πρόσημο έκλεισαν, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των Home Depot, Hewlett – Packard.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο έκλεισε στα 93,74 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 0,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, με χαμηλό ημέρας στα $91,76.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου) έκλεισε στα 1604,6$/ουγκιά, με κέρδη 0,75% και εύρος συνεδρίασης μεταξύ 1589,6-1610,4$/ουγκιά.

Εν τω μεταξύ απώλειες έναντι του δολαρίου σημείωσε το ευρώ με την ισοτιμά τους να κυμαίνεται στα εππιπεδα των 1,29. Το πρωί η ισοτιμία του νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε έως και στο 1,2897 από 1,3054 στο κλείσιμο των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.452 μονάδες με απώλειες 0,43%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,35%, στις 3.238 μονάδες. Απώλειες 0,55% για τον S&P, που έκλεισε στις 1.552 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones την Παρασκευή κατέγραψε μικρή πτώση «σπάζοντας» το σερί των δέκα ανοδικών συνεδριάσεων και των οκτώ ιστορικών υψηλών.

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,48% στις 3.825 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο IBEX υποχώρησε 1,29% στις 8.508 μονάδες και στην Ιταλία ο ΜΙΒ κατέγραψε πτώση 0,85%, στις 15.924 μονάδες

Ο DAX 30 σημείωσε απώλειες 0,40% στις 8.011 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,49%, στις 6.458 μονάδες.

Το πρωί απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με το δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 2,7%. 

Οι κινήσεις στα ομόλογα

Οι εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο τα επιτόκια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια. Το ιταλικό 10ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,72%, για να υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,67%. Το ισπανικό 10ετές ενισχύθηκε στο 5,08% ή 15 μονάδες βάσης υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ διαμορφώνεται στο 5,03%.

Στο 6,16% διαμορφώνεται το επιτόκιο στον αντίστοιχο πορτογαλικό τίτλο.

Αντίθετα τα γερμανικά bunds βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό για το 2013, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 1,37%.

Moody΄s: Credit negative για ευρωτράπεζες το πακέτο

Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενώ οι επιπτώσεις στα ratings των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των αγορών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οίκος αναφέρει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.

Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη η S&P

Η Standard & Poor’s βλέπει υψηλό ρίσκο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνεργοι γίνονται πιο απρόθυμοι να ανεχτούν τη λιτότητα, δήλωσε στην Neue Osnabrucker Zeitung ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία, Torsten Hinrichs.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας. Η υψηλή ανεργία… δεν βοηθά’.

Βarclays: "Δυσοίωνο" το κυπριακό πακέτο

Η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους κύπριους καταθέτες είναι η πιο πρόσφατη διάβρωση της προστασίας των ομολογιούχων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται οι διασώσεις, σύμφωνα με την Barclays.

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση για “bail-in” των καταθετών υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v