Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημητριάδης:Τραπεζικές εκροές αν εγκριθεί κούρεμα

Αν ψηφιστεί από τη Βουλή ο φόρος στις καταθέσεις, τότε θα σημειωθούν εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 10% τις πρώτες ημέρες.

Δημητριάδης:Τραπεζικές εκροές αν εγκριθεί κούρεμα
Αν ψηφιστεί από τη Βουλή ο φόρος στις καταθέσεις, τότε θα σημειωθούν εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 10% τις πρώτες ημέρες.

Αυτό εκτίμησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ (ΚτΚ), Π. Δημητριάδης, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν εφαρμοστεί η νέα πρόταση για κούρεμα (που περιλαμβάνει μηδενική φορολογία για καταθέσεις έως €20.000) τότε δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 5,8 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΚτΚ τάσσεται υπέρ της μηδενικής φορολόγησης για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, θέση που υιοθετεί και η ΕΚΤ.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, o διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος μίλησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι ετοιμάζονται νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη βουλή αύριο και τα οποία περιλαμβάνουν εξυγίανση των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, θα δημιουργηθούν δύο τράπεζες γέφυρες που θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μέσω της διαδικασίας, είπε, εξυγίανσης των δύο τραπεζών, θα συνεχίσει να παρέχεται ρευστότητα στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η ΚΤ δεν έχει ετοιμάσει σχέδιο Β.

«Υπάρχει κίνδυνος», είπε, «να λάβουμε μέτρα που να υποχρεωθούμε να μείνουμε εκτός ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, τότε διευκολύνεται η διαδικασία μεταβίβασης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v